Gárdonyi Géza Színház: Gulyás Hermann Sándor nyilvánosságra hozta pályázatát

2020 október 09. péntek, 8:36

Heten pályáznak az egri teátrum vezetésére, Gulyás Hermann Sándor eljuttatta a Színház.org-nak pályaművét.

Részlet Gulyás Hermann Sándor pályázatából:

Egy jó színházi előadás talán legfőbb varázsa, az egyszeri és megismételhetetlen szertartásszerűség, ami egyszerre történik a játszókkal és a nézőkkel, ami azon túl, hogy az előadás témája, formája, története mivel foglalkozik, megismételhetetlen élményt ad estéről estére. Ennek a megismételhetetlenségnek az újraélését hívjuk a színház teremtő csodájának. Nincs két tökéletesen egyforma előadás, ahogy két tökéletesen egyforma pillanat sincs. Ez a szertartásszerűség teszi a színházi élményt húsbavágóan személyessé. Ez tud bennünk világokat megmozgatni.

Alapvetően kétféle színházi hatás létezik. Az egyik amikor az előadás témája, formája, története, nyelvisége, rendezői és látványvilága az értelmünkre hat. Amikor a tudatunkkal és a szellemünkkel esztétikusnak érzékeljük az előadást. Elménk megpezsdül, megértjük a közölni akart gondolatok és formák összességét, és ez intellektuális élményt ad nekünk.

A másik színházi hatás, ezt kiegészítve nem az értelmünkre, hanem az érzelmeinkre hat. A zsigereinkben érezzük, szíven üt minket, hetekig, hónapokig néha évekig is visszük magunkkal azt a megismételhetetlen élményt, amelyről úgy érezzük, hogy csak nekünk szólt.

A jó színház mindkét hatás mechanizmusát bátran használja. Egyszerre hat a szívünkre, és a szellemünkre. Személyes, mégis értelmi és érzelmi élményt nyújt, magunkra ismerünk benne, gondolkodásra serkent bennünket, bearanyozza a napunkat, felejthetetlen élményt ad, akár évekkel később is beszélünk róla.

Gulyás Hermann Sándor pályázata itt érhető el (.pdf).

Fotó: egerhirek.hu

A pályázók:

Blaskó Balázs, jelenlegi direktor, aki korábbi közlésével ellentétben mégis indul, Gulyás Hermann Sándor, az egri közönség őt a Pinceszínház Érsekkerti Nyári Játékain láthatta már évek óta, Kelemen Csaba és Nagy András, mindketten tagjai az egri társulatnak, Szíki Károly korábbi tag, Szőcs Artur, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője-színművésze és Venczel Valentin, szintén korábbi társulati tag, ma a szerbiai Újvidéki Színház igazgatója.

A héten bizalmi szavazást tartott a Gárdonyi Géza Színház társulata Blaskó Balázs direktor kérésére, aki kijelentette, ha nem kapja meg a többség bizalmát, visszavonja pályázatát, melyben immár a harmadik igazgatói ciklusra vállalkozott.

A titkos szavazáson 94-en adták le voksukat, 71-en igennel, 19-en nemmel szavaztak, négy szavazócédula érvénytelen volt. Ezzel a társulat háromnegyede biztosította támogatásáról a jelenlegi igazgatót a következő öt évre is. A direktor a színház honlapján tette elérhetővé pályaművét.