Csináljunk színházat! – Fiatal igazgatók, fiatal vidéki repertoárszínházak

2020 október 10. szombat, 7:55

A Magyar Színházi Társaság “színházvezetési szabadegyeteme”, a Csináljunk színházat! október 12-i vendégei a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója, Berzsenyi Bellaagh Ádám, valamint a tatabányai Jászai Mari Színházat vezető Crespo Rodrigo lesznek. A beszélgetést ezúttal is Csizmadia Tibor vezeti.

A Magyar Színházi Társaság ajánlója:

Mindkét színház több átalakuláson ment át az elmúlt évtizedekben strukturálisan és a finanszírozás tekintetében is, társulatuk is fiatal, hiszen Tatabányán 2014, Budaörsön 2015 óta van állandó társulat. Mindkét város közel esik Budapesthez – vajon ez mit jelent az ott játszó színészek és meghívott alkotók számára, és honnan érkeznek a nézők? Hogyan tervezik a repertoárt, és hogyan építik a közönséget? Milyen elvárásoknak kell megfelelni, és mi fér bele a kísérletezésbe a vidéki repertoárszínházakban? Ezekre a kérdésekre is keressük a választ vendégeinkkel.

Berzsenyi Bellaagh Ádám 2008-ban szerzett diplomát Londonban, a University of the Arts, Central Saint Martins College of Art and Design rendező szakán. Ezt követően rendezőként és fordítóként dolgozott Svédországban, Nagy-Britanniában, Magyarországon, Svájcban és az Egyesült Államokban. 2013 óta a Budaörsi Latinovits Színház művészeti vezetője és állandó rendezője, 2018 nyarától a színház igazgatója.

Crespo Rodrigo 1996-ban színész szakon diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 2006-ig a Madách Színház tagja volt, majd a Győri Nemzeti Színházban dolgozott, és 2008-tól játszott a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. 2011. január 1. óta vezeti a tatabányai Jászai Mari Színházat.

A beszélgetést ezúttal is Csizmadia Tibor vezeti, aki dolgozott Szolnokon főrendezőként (1985–1988), volt szabadúszó, a Budapesti Kamaraszínház művészeti vezetője (1991–1996) és az egri Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezője (2001–2011). 

A Csináljunk színházat! helyszíne ezúttal is a FUGA – Budapesti Építészeti Központ, a beszélgetés, amely a Papageno Facebook-oldalán élőben is kövehető, a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján pedig visszanézhető, október 12-én 17 órakor kezdődik.

Az eseményt a járványügyi előírásoknak megfelelően rendezzük meg: a bejáratnál testhőmérsékletet mérünk, a nézőteret távolságtartással alakítjuk ki, a közönség tagjainak az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése kötelező.

A Csináljunk színházat! beszélgetéssorozat az NKA támogatásával jön létre.