“A tanköztársaságot betiltani nem lehet” – A Színművészeti hallgatóinak közleménye

2020 október 15. csütörtök, 9:19

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani – írja közleményében az SzFE HÖK, válaszul Dr. Szarka Gábor kancellárnak.

Az SzFE HÖK közleménye:

A tanköztársaságot betiltani nem lehet, feltételeit rajtunk kívül senkinek sem feladata biztosítani – ez egy eszme, melynek égisze alatt az Egyetem minden polgára egyenlő: nincsenek vezetők és nincs képviselet. Kiállunk az egyének felelősségre vonása ellen! Senki sem kötelezheti lojalitási nyilatkozat tételére sem a hallgatókat, sem a munkavállalókat.

Szenátusunk, szeptember eleji egységes lemondásával a teljes jogfosztottság ellen tiltakozott. Egy Szenátus jogkörök nélkül olyan, mint egy Egyetem hallgatók nélkül – értelmetlen.

Az illegitim vezetőség vizsgálatot kért az Oktatási Hivataltól azzal kapcsolatban, hogy megfelelően folyik-e egyetemünkön az oktatási tevékenység – a bizonyító erejű dokumentációt az egyetemi közösség összeállította és benyújtotta.

Fotó: SzFE HÖK

Miközben az illegitim vezetők a nyilvánosságban rendre aggodalmukat fejezik ki, az autonómia eltiprása mellett immáron gyakorlati eszközökkel is veszélyeztetik az oktatásunkat:

▪️Az internetelérést este 18.00 órától reggel 7.00 óráig megszüntették az épületekben, ahol ebben az időben tanórák zajlanak és olyan kollégisták készülnek a másnapi óráikra, akik ezért a szolgáltatásért fizetnek az Egyetemnek.

▪️Zsarolással kényszerítik az üzemeltetéshez tartozó munkatársakat, hogy az osztálytermeinkbe – ahol kellékeinket, jelmezeinket, eszközeinket tartjuk és túlzás nélkül a nap huszonnégy órájában dolgozunk – ne engedjenek be minket.

▪️Az eseményekről készülő közösségi dokumentumfilm ellehetetlenítése érdekében megtiltották a kép- és hangrögzítést egy olyan intézményben, ahol filmes képzés zajlik.

Eddig sem voltak illúzióink, de az elmúlt napokban teljesen világossá vált számunkra, hogy ez a hatalom sem párbeszédre, sem belátásra nem képes.

❤️🤍❤️🤍❤️

A Színház- és Filmművészeti Egyetem polgársága 2020. október 23-án megemlékezést tart szabadságról, bátorságról, a közös kiállás erejéről.

Induljunk el 16.00 órakor a Műegyetem rakpartról – onnan, ahol 1956. október 23-án az egyetemisták megmozdultak azért, amiben hittek: kiálltak az egyén és a közösség szabadságáért. Sétáljunk el együtt az Urániáig, ezzel az ünnepi menettel emlékezzünk meg arról, mi mindent lehet elérni, ha együtt cselekszünk.

Tartsatok velünk, mindannyiunk szabadságáért!