Fővárosi Törvényszék: Jogellenes az SzFE dolgozóinak sztrájkja

2020 október 23. péntek, 13:48

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetésének közleménye.

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzése megállapította, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói által indított sztrájk jogellenes.

Az SZFE Sztrájkbizottsága korábban nyolc – először hat, majd újabb két – pontos követelést fogalmazott meg a munkáltatóval, az SZFE vezetésével szemben, amelynek két pontját az SZFE vezetése teljesítette. Ezen két pont alapján az SZFE vezetése a sztrájkkövetelésben megfogalmazott 10 %-os munkavállalói béremelésen túl további 15 %-os béremelést biztosít 2021. január 1-től az egyetem dolgozói számára, valamint elfogadta azt a követelést, hogy a korábbi munkarend szerint legyen lehetséges a munkavállalók munkavégzése.

A sztrájkkövetelésben megfogalmazott további hat pont alapján indított sztrájkot a Fővárosi Törvényszék végzése minden pont esetében, egytől-egyig jogszabályellenesnek ítélte.

Az SZFE vezetése által elfogadott két pont esetében ráadásul azt is megállapította a bíróság, hogy a sztrájkot azelőtt kezdték meg a munkavállalók, hogy a törvényes határidő a sztrájk megkezdését kötelezően megelőző egyeztetésre lejárt volna.

A Sztrájkbizottság tagjai, Csató Kata, Veszprémi Judit, Németh Gábor, Forgács Péter és dr. Karsai György jogellenes sztrájkba hajszolták bele az SZFE munkavállalóit. Arra kérjük az sztrájkban résztvevőket, hogy az egyetem vezetésének irányítása mellett folytassák a munkájukat!

Színház- és Filmművészetért Alapítvány
Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése