Varga Lili az idei Domján Edit-díjas

2020 november 09. hétfő, 9:10

A Domján Edit Alapítvány tehetséges, fiatal, vidéken játszó, 40 év alatti színésznők művészetének elismerésére hozta létre a díjat, melyet évente egyszer adnak át decemberben.

Domján Edit a magyar színháztörténet egyik meghatározó alakja. Életével, varázslatos megjelenésével, bájával – és korai halálával is kitörölhetetlen emléket hagyott a színházművészetben és a nézőkben. Pályáját vidéken kezdte, majd a fővárosba szerződött, és számtalan színházi-, valamint filmszerep eljátszásával tett szert országos népszerűségre. Többször beszélt róla, hogy nem akar megöregedni, csak 40 éves koráig szeretne élni. Ígéretét be is tartotta: 1972 karácsonyán hiába várták a Madách Színházban. Negyvenedik születésnapján drámai elszántsággal vetett véget életének.

Varga Lili / Fotó: Hamarits Fotóstúdió

Barátai, pályatársai azonban nem akarták, hogy személye feledésbe merüljön, így 1991-ben létrehozták a Domján Edit Alapítványt azzal a céllal, hogy nevét, emlékét megőrizzék. Az Alapítvány tehetséges, fiatal, vidéken játszó, 40 év alatti színésznők művészetének elismerésére létrehozta a Domján Edit-díjat, melyet – a vidéki színházak ajánlását figyelembe véve – évente egyszer adnak át decemberben, Domján Edit születésnapjához közel.

A Takács Katalin vezette kuratórium, melynek tagjai Dunai Tamás, Keszég László, Nagy Imre, Szakonyi Károly, Urbán Balázs, Vajda Márta, online egyeztetésen idén a díjat Varga Lilinek, a székesfehérvári Vörösmarty Színház művészének ítélte oda.

A díjat hagyományosan egy előadást követően, a közönség előtt adja át az Alapítvány, remélve, hogy a járványügyi helyzet dacára erre idén decemberben sor is kerülhet.