Mégis Blaskó Balázs marad az igazgató Egerben

2020 november 12. csütörtök, 7:02

A polgármester kénytelen volt a közgyűlés határozatát visszavonni, a minisztérium ugyanis nem hajlandó támogatni a színházat, ha Blaskó helyett Szőcs Artur lenne a Gárdonyi Géza Színház igazgatója.

A jobbikos polgármester, Mirkóczki Ádám visszavonta az október 29-ei közgyűlési határozatot, mely Szőcs Arturt, a Miskolci Nemzeti Színház jelenlegi rendezőjét, a színház művészeti tanácsának tagját választotta meg a következő ciklusra a színház igazgatójának.

Mirkóczki az Indexnek elmondta, el van keseredve, mert az elmúlt egy évben az eddigi együttműködések alapján úgy tűnt, kompromisszumkész lesz Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős helyettes államtitkára. De az Emberi Erőforrások Minisztériuma semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, ragaszkodott a jelenlegi igazgató személyéhez, csak akkor maradhatott volna a közgyűlési döntés érvényben, ha vállalják, hogy visszafizetnek közel 300 millió forintot a minisztériumnak és elesnek a jövő évi újabb 300 millió forintos támogatástól. Mivel Eger költségvetése nem bírna el egy újabb, ilyen mértékű anyagi veszteséget, a színházigazgató kinevezésének jogáról lemondtak – nyilatkozta a polgármester.

Az igazgatóválasztás egyik pikantériája, hogy Eger város önkormányzatának és az államnak van egy olyan megállapodása, miszerint a szakmai bizottság döntését el kell fogadni, s mivel ez nem történt meg, az Emmi a jövő évi támogatást megvonhatja, illetve a 2020-ra kifizetett pénzt is vissza kéne utalnia a színháznak.

Forrás: Index