SzFE – A Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el a dolgozók sztrájkja ügyében

2020 november 12. csütörtök, 7:10

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket – közölte az SZFE vezetése az egyetem honlapján.

Mint írták, nincs döntés az egyetem október 1-je óta tartó dolgozói sztrájkja ügyében, így “a sztrájk jogellenessége tekintetében érdemi döntés nem született”.

Az SzFE sztrájkoló oktatóinak a Facebookon közzétett közleménye szerint az október 1-jén megkezdett sztrájk elbírálására formai okok miatt nem került sor. Ugyanakkor a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a szeptember 24-i figyelmeztető sztrájk jogszerű volt, mivel sztrájkköveteléseik a munkavállalók gazdasági, szociális és munkajogi érdekeit érintették.

Fotó: SzFE HÖK

A Fővárosi Törvényszék október 23-án kiadott első fokú ítéletében jogellenesnek minősítette az SZFE munkavállalóinak sztrájkját. A dolgozók október 28-án fellebbezést nyújtottak be a végzés ellen.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, valamint az SZFE vezetése korábban, az első fokú ítélet kapcsán azt közölte, hogy az SZFE sztrájkbizottságának korábban megfogalmazott nyolcpontos követeléséből az egyetem vezetősége kettőt teljesített, a többi pontot a törvényszék jogszabályellenesnek ítélte.

Az SZFE-oktatók szerdai közleménye szerint azonban a Fővárosi Ítélőtábla kimondta, hogy a hat pontban megfogalmazott sztrájkköveteléseik jogszerűek.

“A múlt péntek esti kancellári levélben foglalt tanítástilalom ellenére folytatjuk a tanítást, a továbbiakban ezt tekintjük az ellenállás új formájának. Hiszünk abban, hogy a félév határozat nélküli érvénytelenítése nem jogszerű és ellentétes még a kuratórium alapító okiratban foglalt kötelezettségeivel is” – fogalmaznak a közleményben.

(MTI)