“Méltatlan pitiánerség a Józsefvárosi Becsületkereszt visszavonása” – Az SZFA kuratóriumának közleménye

2021 február 05. péntek, 18:40

Az SZFE-t fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának nyílt levele Józsefváros Képviselő-testülete és Pikó András polgármester részére.

Tisztelt Képviselő-testület, Tisztelt Polgármester Úr!

Megdöbbenéssel olvastuk a hírt, miszerint Józsefváros polgármestere vissza kívánja vonni a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja, dr. Szarka Gábor számára tíz évvel ezelőtt, demokratikus döntéshozatali eljárásban megítélt Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést. A kitüntetést dr. Szarka Gábor a Ludovika Campus megépítésében végzett magas színvonalú munkájáért kapta, megérdemelten. Az egyetemi campus a kerület, a főváros és az ország büszkeségévé vált, sokezer hallgató szerzett már ott diplomát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményévé vált, nem kis mértékben nagyszerű létesítményeinek köszönhetően.

Szarka Gábor / Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Polgármester úr sajtóban megjelent javaslata dr. Szarka Gábor kitüntetésének visszavonásáról kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség. dr. Szarka Gábor kancellári megbízásának és a feladata ellátása során végzett munkájának minden egyes lépése jogszerű, világos és hatékony. Azon dolgozik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújuljon, infrastruktúrája, oktatásának tartalma megfeleljen egy modern művészeti egyetemtől elvártaknak. Az egyetem épületeinek felújítása, az oktatás megújítása, kibővítése Józsefvárost is fogja gazdagítani.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint dr. Szarka Gábor kinevezője és munkáltatója a legteljesebb mértékben kiáll a kancellár mellett, támogatja és elismeri a munkáját. Józsefváros polgármesterének minősíthetetlen javaslatát megfélemlítő szándékú, ízléstelen politikai támadásnak tartjuk. Polgármester úr elgondolkodhatna azon is, hogy vajon milyen folyamatokat indítana meg az, ha politikusok a korábban adományozott kitüntetéseket kezdenék el visszavonni a napi, aktuálpolitikai számítás és a pillanatnyi, tünékeny politikai siker reményében. Őszintén reméljük, hogy Józsefváros képviselő-testülete elutasítja a polgármester javaslatát, vagy, ami még jobb lenne: maga a polgármester vonja azt vissza.

Vidnyánszky Attila, az SZFA kuratóriumának elnöke, valamint Bacsa György sk., Lajos Tamás sk., Rátóti Zoltán sk., Világi Oszkár sk., a kuratórium tagjai