Közösségi teret alakít ki a Freeszfe Egyesület

2021 február 09. kedd, 3:04

A frissen alakult Freeszfe Egyesület a hetedik kerületi Damjanich utca 4. szám alá költözik be, ahol a tervek szerint kulturális központot és alkotóműhelyt hoznak létre.


A felújított iskolaépületben a nyitott közösségi tér kialakítását az egyesület tagjai már a következő hetekben megkezdik, hogy a Színművészetin felmondó és elbocsátott oktatók hamarosan zavartalanul folytathassák az SZFE 155 éves hagyományainak és szellemiségének jegyében zajló szabad alkotómunkát hallgatóikkal – áll a Freeszfe Egyesület közleményében.

Fotó: SZFE HÖK

Az oktatók által korábban létrehozott – az új épület bérleti jogát pályázati úton elnyerő – Várkonyi Zoltán Alapítvány elsődleges feladata, hogy az oktatás folyamatosságát biztosítsa, hallgatók által kezdeményezett művészeti projektek támogatásával és ezek infrastrukturális segítésével.

A Freeszfe közössége aktivitása során a modellváltáson kívül számos más társadalmi ügyben, és különböző csoportosulásokkal vállalt közösséget. Célunk, hogy ez a társadalmi érzékenység és nyitottság az új intézmény kialakításában is megjelenjen. A többfunkciós épületnek nemcsak oktatási és művészeti felhasználásával szeretnénk élni, hanem annak közösségivé tételével is” – írják.

Ezt különböző nyitott közösségi programokon keresztül képzelik el: a képzéshez kapcsolódó színházi vizsgaelőadásokat és vizsgafilmvetítéseket, közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket tartanak majd, ezen kívül ifjúsági programok széles választékát szeretnék kínálni, szakjaikhoz kapcsolódó workshopokkal, beavatószínházi és tantermi színházi előadásokkal, a legkisebb korosztálynak bábszínházi bemutatókkal.

A nemzetközi művészeti alkotóműhelyekkel való kooperáció hagyományának folytatását is tervezik, például külföldi partnereik alkotóinak és műhelymunkáinak vendégül látását, valamint a jövőben különböző tematikus előadásokat is lehet majd látogatni szabadegyetem jelleggel.

Hosszútávon felnőttképző tanfolyamok meghirdetésével nyitnák meg műhelyeik kapuit a különböző művészeti területek iránt érdeklődők előtt, melyeket évtizedek óta alkotó és oktató színházi és filmes mesterek vezetnének.