Németh Ákos, Spiró György és Székely Csaba beszélget a múltfeldolgozó drámákról

2021 február 22. hétfő, 5:29

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés beszélgetéssorozatában ezúttal a múltfeldolgozás lesz a téma. A vendégek: Németh Ákos, Spiró György és Székely Csaba.

Két évvel ezelőtt már volt egy beszélgetés arról, hogyan és milyen céllal tematizálja az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház. A kérdés továbbra is izgalmas, ezért néhány friss dráma kapcsán ismét foglalkozunk vele.

Miért csak apránként csökken a közel- és félmúlt feldolgozásának adóssága? Mekkora időbeli távlat szükséges ahhoz, hogy biztonsággal lehessen hozzányúlni egy témához, és fel se merülhessen bármilyen aktuálpolitikai olvasat? Milyen dilemmái lehetnek egy drámaírónak, ha az elmúlt évszázad eseményei, hősei vagy antihősei ihletik meg, és vannak-e alapkonszenzusok?

Melyek a népszerű témák, és melyek az érintetlen területek? Vannak-e tabunak számító események vagy személyek? Mitől lesz több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál? Hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás?

Az NKA és az MMA által megvalósuló beszélgetés február 22-én 17 órától a Jó kérdés Facebook-oldalán élőben követhető. Seres Gerda vendége ezúttal három drámaíró, Németh Ákos, Spiró György és Székely Csaba lesz.