“Idén a kreativitást, a rugalmasságot és a kitartást ünnepeljük” – Itt a 2021-es Gyermekszínházi Világnapi üzenet

2021 március 20. szombat, 10:51

Március 20. a gyermek- és ifjúsági színházak nemzetközi ünnepe. Az ASSITEJ világszervezet által meghirdetett világnapon idén Yvette Hardie, az ASSITEJ elnökének üzenete, valamint négy fiatal művész gondolatai járják be a világot.

Forrás: Kolibri Színház

Az ASSITEJ, a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Világszervezete azzal a céllal jött létre, hogy összefogja a világ gyermekszínházait, művészeit. A szövetség művészi, kulturális és pedagógiai céljai között szerepel a nemzeti határokon átívelő együttműködések, információ- és tapasztalatcsere, valamint a kölcsönös megértés és fejlődés megvalósítása az egyenlőség és a gyermekek művészethez való joga jegyében.

Az ASSITEJ március 20-át hirdette meg Gyermekszínházi Világnapnak. Ezen a napon jeles színházi alkotók világnapi üzenetét teszik közzé, amelyet az öt földrész minden gyerekelőadása előtt felolvasnak a nézőknek. Az üzenet így pár percre összekapcsolja a világon valamennyi gyerek- és ifjúsági előadás alkotóit, a művészeket és a közönséget, a pedagógusokat és a szülőket. 2012 óta az ASSITEJ világszervezet jelszava, hogy „Vigyél el egy gyereket színházba ma!” – a világnapon nyomatékosítjuk az elkötelezettségünket, hogy minden gyermeknek joga van a korosztálya számára létrehozott művészi élményekhez.

Fotó: kolibriszinhaz.hu

Yvette Hardie, az ASSITEJ elnökének üzenete a 2021-es Gyermekszínházi Világnap alkalmából:

Az ASSITEJ International 2001. március 20. óta ünnepli ezt a napot, ami 2012-ben kiegészült a „Vigyél el egy gyereket színházba!” mottóval. Ez az összefogásra ösztönző felhívás arra irányul, hogy minden gyermek számára teremtsük meg a művészethez való hozzáférés lehetőségét, hangsúlyozva egyben a szponzorok, döntéshozók és jegyvásárlók felelősségét, akiknek nagy szerepük van abban, hogy a fiatalok megtapasztalhassák a művészet és a kultúra erejét.

Azonban ebben a zűrzavaros évben, mikor az általunk ismert világ kizökkent a megszokott pályájáról, és oly sok minden megváltozott a művészek, a színházak, a fesztiválok, a családok, az iskolák, és ami a lényeg: a gyerekek és fiatalok életében, úgy tűnik, már nem mondhatjuk ugyanazzal a magabiztossággal, ahogyan eddig, hogy „Vigyél el egy gyereket színházba!”

S ez nem azért van, mert a művészet vagy a színház kevésbé fontos lenne, mint korábban – ellenkezőleg: ha a mondanivalónk igaz és őszinte, akkor ez a mondanivaló fontosabb, mint valaha, azonban tapasztalataink megosztására más, a jelenlegi körülményekhez alkalmazkodó módokat kell választanunk.

Így hát az idei Gyermekszínházi Világnapon szeretném, ha a tehetséget, a kreativitást, a rugalmasságot, az alkalmazkodókészséget, a kitartást és az elszántságot ünnepelnénk, aminek segítségével a művészek új utakat találtak a közönségükkel való kapcsolattartásra.

A művészek világszerte történeteket meséltek a Facebookon, melyeket chaten keresztül tettek interaktívvá; rögzített felvételek vagy élő közvetítések formájában juttatták el az előadásokat a gyerekek otthonába; parkokban, kertekben, kocsifeljárókon, ablakokban csináltak színházat; felfedezésre váró, varázslatos színházi terekké alakítottak át egyszerű hálószobákat és nappalikat a képzelet erejével; a fiatalok számára digitális alkotóközösségeket és online könyvtárakat hoztak létre, letölthető színházi anyagokkal; a hétköznapi technológiák, mint a mobiltelefon, kiaknázásával beletanultak a Whatsapp, a TikTok és az Instagram használatába; postai csomagban küldtek szét színházi élményeket; kreatív eszközökkel támogatták az otthoni tanulást; inspirációt merítettek a járványhelyzetből, előadásokat álmodtak meg és hoztak létre, melyeket majd egyszer élő közönség előtt játszhatnak; az online térben rendeztek fesztiválokat, felolvasásokat, workshopokat és nyári táborokat; lobbiztak és felszólaltak, tüntettek és petíciókat írtak: kiálltak egymásért. Szolidáris közösséget teremtettek, utcára vitték a művészetet. Ezernyi módon mutatták meg velük született kreativitásukat.

Ezért amikor együtt nekivágunk az ’ismeretlen jövőnek’, mindazokhoz szólunk, akik szívükön viselik, hogy a gyerekek és fiatalok számára a művészet egyedülálló élménye elérhetővé váljon: találjanak újabb és újabb utakat a színház és a fiatal közönség találkozásához. Hiszen egy dolog biztos: a színházra minden eddiginél nagyobb szükség van. A színházban újrakapcsolódunk, újra teret adunk a képzeletnek, az emlékezésnek, a jótékony együttlétnek. Újraépítjük és újraéljük az emberi közösséget.

Mindezt a bennünk élő művész teszi lehetővé.


Yvette Hardy üzenetéhez idén négy ifjú művész csatlakozott a világ négy kontinensének országaiból.