Gyermek- és felnőttelőadások várnak a bábszínházi világnapon

2021 március 21. vasárnap, 8:00

Március 21-én, a bábszínházi világnapon ingyenes online előadásokkal várja a gyermekeket és a felnőtteket is a Budapest Bábszínház.

Március 21. nem csak a meteorológiai tavasz első napja, hanem a bábszínházak ünnepe is – olvasható a Budapest Bábszínház közleményében. Mint írják, ebből az alkalomból két sikeres előadását is elérhetővé teszi ingyenes YouTube csatornáján a Budapest Bábszínház: a kisebbek a 80 nap alatt a Föld körül című darabot, a fiatalok és a felnőttek pedig az Anima című produkciót láthatják vasárnap reggel 8 órától egészen éjfélig a Bábfilmszínházban.

A Jules Verne népszerű regényéből készült darabot, Mr. Fogg és hűséges inasa kalandjait Kuthy Ágnes állította színpadra. A 16 éven felülieknek ajánlott Anima című produkció pályakezdő bábszínész hallgatók ars poeticája a bábműfajról. Négy sematikus, fehér bábfigura története, amelyek életre kelnek, személyiséget kapnak, és az emberekhez, mozgatóikhoz való viszonyukat próbálják meg értelmezni.

80 nap alatt a Föld körül / Fotó: Budapest Bábszínház

A bábszínházi világnapot a nemzetközi bábművész-szövetség, az UNIMA kezdeményezésére ünneplik világszerte 2003 óta. A világnap alkalmából 2015 óta magyar nyelvű üzenet is készül. Az idén Markó-Valentyik Anna Junior Prima Díjas bábművészt kérte fel a Magyar Bábművészek Szövetsége, hogy írja le gondolatait.

A Budapest Bábszínház rajzpályázatot hirdet ovisoknak és iskolásoknak. A rajzok témáját a Bábfilmszínház gyerekelőadásai, azaz a Boribon és Annipanni, a 80 nap alatt a Föld körül, a Rumcájsz, a Holle anyó, a Nyúl Péter, a Szegény Dzsoni és Árnika, a Holdbeli csónakos és a Gengszter nagyi adják. A rajzokat a rajzpalyazat@budapestbabszinhaz.hu címre várják április 7-ig elektronikus formában a gyermek nevével és életkorával. Az alkotásokat a színház művészeti tanácsa zsűrizi korosztályonként.

A nyertes óvodások a teátrum Babaróka című előadásának őszi premierjére, az iskolások a Kisrigók című produkció bemutatójára kapnak ajándék belépőt. A Pagony Kiadó jóvoltából pedig az azonos című könyveket is megkapják a gyerekek.

A tavaszi időszakban hétköznap is várja a Bábfilmszínház Matiné a gyerekeket 8 órától 20 óráig. Az online műsoron elérhetőek a Budapest Bábszínház közkedvelt gyerekelőadásai: a Boribon és Annipanni, a Rumcájsz, a Gengszter nagyi, a Holle anyó, a Holdbéli csónakos, a Szegény Dzsoni és Árnika, a 80 nap alatt a Föld körül és a Nyúl Péter.

(MTI)