A színházi etikai kódexekkel foglalkozik a következő Jó kérdés

2021 április 08. csütörtök, 9:47

A Magyar Színházi Társaság Jó kérdés beszélgetéssorozata áprilisban a színházi etikai kódexek témáját járja körül.

A Magyar Színházi Társaság ajánlója:

Mérföldkövet jelent-e, ha elkészül egy színház etikai kódexe? Milyen szempontokat kell figyelembe venni az elkészítésénél? Mi a cél a létrehozásával? Milyen megtörtént események ellenében, és milyen jó gyakorlatok érdekében készül el egy ilyen dokumentum?

Az első zaklatási ügyek nyilvánosságra kerülése után, 2017-ben hívott össze egy fórumot és alakított munkacsoportot a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ). Két évvel később Biztonságos terek címmel indult egy projekt, ajánlásként adtak közre egy viselkedési kódexet, és megszerveztek egy konferenciát, amelyen a szabályozás és a megelőzés kérdése egyaránt előkerült. „Másokkal kegyetlenül viselkedők valószínűleg mindig lesznek, de ha a struktúra részévé válik az is, hogy az áldozat kérhet segítséget, és a bántalmazó nem alkalmazhatja évtizedeken át az ártalmas gyakorlatot, akkor lényegesen jobb lesz a helyzet. Nem mindegy, hogy egy intézménynek mi a célja: az, hogy elfedje azokat a kínos történéseket, amelyek úgymond rossz fényt vetnek rá, vagy az, hogy komolyan vegye a felelősségét minden ott dolgozó iránt” – fogalmazott a beszélgetésre meghívott dr. Rihay-Kovács Zita, a FESZ és a Színházi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezető titkára, a Biztonságos terek projekt kezdeményezője és koordinátora.

Szakértők, ügyvédek, a Biztonságos Terek Alapítvány, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával március elejére készült el a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A színház célja, hogy olyan munkahelyi környezetet biztosítson munkavállalói és szerződéses partnerei számára, amely biztonságos, mindenféle hatalmi visszaéléstől, erőszaktól és zaklatástól mentes, és amely az emberi méltóság kölcsönös tiszteletben tartásán alapul. Április 12-én vendégünk lesz az etikai kódex elkészítésében közreműködő Csőre Gábor.

„Az Etikai Kódex célja, hogy a Csokonai Színház múltja és jövőképe alapján meghatározza, milyen magatartást kövessenek a társulat tagjai és a más munkaviszonyban velünk dolgozó kollégák. Múltunk kitűnő bizonyítéka értékeinknek, melyek révén jó hírnevet szereztünk magunknak. A jelen Etikai Kódexet azért alkottuk meg, hogy bemutassuk, milyen felelős és jogkövető magatartás mellett tesszük le a voksunkat a napi munka során. Ebben látom a siker zálogát. Ez az alap, amelyre építeni kívánunk. A többi már azon múlik, hogy Önök napi tevékenységük során felelősen együttműködve valósítják-e meg a Csokonai Színház programját” – áll a dokumentum elején Gemza Péter, a debreceni színház igazgatójának alapvetése. Az etikai kódex létrehozásáról a Csokonai Színház vezetőjét is kérdezzük.

A beszélgetést, amely a Jó kérdés Facebook-oldalán és a Magyar Színházi Társaság YouTube-csatornáján lesz elérhető, ezúttal is Seres Gerda újságíró vezeti. A sorozatot az NKA és az MMA támogatja.