Elhunyt Lengyel Anna

2021 április 16. péntek, 8:45

A színházi dramaturg, társulatvezető és fordító 51 éves volt.

Lengyel Anna 1969-ben született Budapesten. Édesapja Lengyel Péter író, édesanyja Takács Zsuzsa költő. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen 1997-ben diplomázott, korábban az angol szakot is elvégezte. Színházi pályáját a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte többek között Eörsi István, Ascher Tamás, Keszég László, Bezerédi Zoltán és Kelemen József mellett, majd a Krétakör dramaturgja lett.

Forrás: 444.hu

2008-ban alapította meg saját társulatát, a PanoDrámát, Magyarország egyetlen verbatim színházát: előadásaikban a színészek vagy néha civil szereplők szó szerint mondták el a legfontosabb társadalmi témákról rögzített interjúk szövegét. A PanoDráma mellett továbbra is dolgozott dramaturgként, többek között Alföldi Róbert vagy Schilling Árpád előadásain; utóbbinak visszatérő partnere volt a külföldi előadásain is.

2011-ben Hevesi Sándor-, 2017-ben Szép Ernő-díjat kapott. Színházi emberként saját diagnózisa után a rákról, a betegségekről való őszinte beszédet is fontosnak tartotta, ezért is szervezett beszélgetéssorozatot Rákparák címmel a Katona József Színházban.

Forrás: hvg.hu