Takács Kataliné az idei Psota-díj

2021 június 10. csütörtök, 8:13

Idén Takács Katalin Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész kapta a Psota-díjat.

A díjazottat a fővárosban, a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett díjátadón Bálint András Kossuth-díjas színművész, a Radnóti Miklós Színház volt igazgatója méltatta. Beszédében párhuzamként megemlítette Posta Irén szenvedélyességét, ami a színpadon és azon kívül is annyira jellemezte lényét. Majd sorolta közös éveiket, Takács Katalin szerepeit.

A díjat a kuratórium nevében Básti Juli Kossuth-díjas színművész adta át. A Psota Irén-díj ezüstplakettjét Rosta Péter grafikus tervezte és Tóth László ötvösművész készítette, rajta pedig Psota Irén aláírása és kedvenc bohóca látható.

Fotó: Zih Zsolt / MTVA

A díjat odaítélő kuratórium tagja Almási Éva, a Nemzet Színésze; Hazai Kinga ügyvéd (az alapítvány elnöke); Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész; Lantos Endre főorvos, Langer János ügyvéd. A kuratórium tagja volt Törőcsik Mari, a Nemzet Színésze is. Április 16-án bekövetkezett halálát követően helyére Básti Juli Kossuth-díjas színművészt kérték fel.

Takács Katalin 1975-ben kezdte pályafutását a Veszprémi Petőfi Színháznál. Öt év múlva egy évadot a debreceni Csokonai Színházban játszott, majd 1985-ig a szolnoki Szigligeti Színházban. Ezt követően 1985–1994 között a Radnóti Miklós Színház művésze volt, majd 2012 között az Új Színházé. Ezt követően a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, öt éve pedig a Budaörsi Latinovits Színház társulatának tagja lett.

A Psota-díj története 2016-ban kezdődött, amikor Almási Évát 2016. március 16-án a Nemzet Színészévé választották – az elhunyt Psota Irén helyére. Almási Éva kezdeményezésére ekkor létrejött a Psota Irén Alapítvány, amely minden esztendőben pénzjutalommal is járó díjat adományoz Psota Irén (1929–2016) tiszteletére.

Forrás: Index