Sztarenki Pál lesz a Pinceszínház igazgatója

2021 július 06. kedd, 19:32

Bár az ellenzéki vezetésű Ferencváros által felkért szakmai bizottság javaslatot tett arra, ki lenne a legalkalmasabb a pozícióra, a képviselőtestület nem fogadta el a döntést – írja a hvg.hu.

Sztarenki Pál, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház egykori művészeti vezetője lesz a Pinceszínház új igazgatója. Minderről a ferencvárosi önkormányzat döntött keddi ülésén. Sztarenkit minősített többséggel, tíz igen, két nem szavazattal és három tartózkodással szavazta meg az önkormányzat.

Az ellenzéki vezetésű Ferencváros által fenntartott színház vezetői posztjára tizenöten jelentkeztek. A kerület által felkért, független szakmabeliekből álló bíráló bizottság június 22-én egész napos meghallgatást tartott a jelentkezőknek. Miután Pozsgai Zsolt, az Újszínház korábbi művészeti vezetője visszavonta pályázatát, a bizottság a 14 pályázó közül Komáromi Györgyöt támogatta 8-ból 6 szavazatos többséggel. A Radnóti Színház korábbi gazdasági igazgatója Göttinger Pál író-rendezővel, Bérczes László rendezővel és a k2 Színház társulatával közösen pályázott.

A képviselő-testület keddi ülésén újra meghallgatta a bizottság tagjait, majd hosszan vitázott a jelöltekről, ezután szavazta meg Sztarenki Pál pályázatát. A teljes ülés visszanézhető az önkormányzat Facebook-oldalán.

“Végtelenül elkeserítő döntés született ma a Pinceszínház igazgatójának kiválasztásakor. A Fidesz-DK-MSZP és két momentumos képviselő friss nagykoalíciót alkotva hagyta figyelmen kívül a magyar színházi élet krémjéből álló, 13 órás bírálat után javaslatot tévő szakmai bírálóbizottság véleményét, javaslatait” – írta közösségi oldalán a kerület polgármestere, Baranyi Krisztina.

Forrás: hvg.hu