“Közelebb hozni a színházat a nézőhöz, a nézőt a színházhoz” – Bemutatkozik a Miskolci Színházbarátok Egyesülete

Közel 200 évvel ezelőtt a miskolci polgárok összefogása és színház iránti szeretete hívta életre a Miskolci Nemzeti Színházat, Magyarország legrégebbi kőszínházát. Most újra összefogtak a helyi színházbarátok, hogy támogassák színházukat, kifejezzék a szeretetet és a tiszteletet, amelyet a teátrum társulata iránt éreznek. A Miskolci Színházbarátok Egyesületét 13 lelkes színházrajongó alapította márciusban, azóta folyamatosan növekszik az egyesületi létszám. Bár a pandémiás időszak nem kedvez a programoknak és rendezvényeknek, az egyesületi munka és a tervezés azóta sem állt meg.

Mélyvízben Kecskeméten – Interjú Kelecsényi Panni és Támadi Anita egyetemi hallgatókkal

A kecskeméti közönség megszokhatta az elmúlt években a Cseke-osztály színésznövendékeit az előadásokban. Támadi Anita és Kelecsényi Panni neve bizonyára ismerősen cseng a nézőknek. Az idén már végzős egyetemisták előbb kisebb szerepeket kaptak, amiket nagyobbak követtek, most pedig a Nyolc nő című bűnügyi komédiában meghatározó karaktereket, egy testvérpárt játszanak. Ennek kapcsán meséltek élményeikről, tapasztalataikról.

Művészeti tanácsot hozott létre a pécsi önkormányzat

Művészeti tanácsot hozott létre a pécsi önkormányzat a baranyai megyeszékhely kulturális életben betöltött szerepének erősítésére.

Online kezdődtek meg az Edmond próbái Debrecenben

Alexis Michalik darabját a Cyrano születésének története ihlette.

Lipics Zsolt lesz a Pécsi Nemzeti Színház igazgatója

A járvány miatt elmaradt Pécsett a közgyűlés, ahol döntöttek volna sok más mellett a színház igazgatói pályázatáról is. Az ismét bevezetett különleges jogrend miatt a polgármester dönt, Péterffy Attila Lipics Zsoltot nevezte ki. Rázga Miklós 2021. február 15-ig marad igazgató.

“Tüntetek azzal, hogy nincs stílusom” – Interjú Verebes Istvánnal

Verebes István rendezi a Pezsgős vacsorát Békéscsabán.

Fotókat és relikviákat vár közönségétől a Szegedi Szabadtéri

A jövőre 90 éves fesztivál egy nagyszabású kiállítással emlékezik meg születésnapjára, melynek összeállításában a közönsége segítségét is kéri.

szentivánéjiÁ! – Új köntösben mutatták be Shakespeare klasszikusát Miskolcon

November 7-én mutatta be a Miskolci Nemzeti Színház a szentivánéjiÁ! című előadást, melyet Shakespeare vígjátéka alapján, Nádasdy Ádám fordítását felhasználva Rusznyák Gábor írt és rendezett.

Négy rendező, négy szerző és egy évszázad – Az ember tragédiája 2.0 a Vörösmarty Színházban

Közönség előtt mutatta be a Vörösmarty Színház Az ember tragédiája 2.0-át október 30-án. Színre lépett a Vörösmarty Színház teljes társulata, hogy a négy kortárs író (Darvasi László, Márton László, Tasnádi István és Závada Pál) által fémjelzett Az ember tragédiája 2.0 című előadásban életre keljen a történelem.

Meghirdették a fertőrákosi barlangszínház jövő nyári évadát

A műfaji sokszínűség jellemzi a fertőrákosi barlangszínház 2021-es, nyári évadát, amelynek keretében hazai és külföldi könnyűzenei előadók koncertjei mellett komolyzenei darabokat, táncbemutatókat, operát és operettet is láthat a közönség – tájékoztatta a barlangszínházat üzemeltető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. az MTI-t.

Linda Vista – Keszég László rendezése a Miskolci Nemzeti Színházban

Tracy Letts a kortárs amerikai drámairodalom egyik legelismertebb alakja. Keszég László rendezésében Magyarországon most először látható a Linda Vista című vígjáték Lőrinczy Attila fordításában, Harsányi Attilával a főszerepben.

A Gépnarancsot vitte színpadra a Miskolci Balett

Magyarországon először a Miskolci Balett ültette át a táncszínpadra Anthony Burgess kultikus regényét, a Gépnarancsot.

Szőcs Arturt választotta a Gárdonyi Géza Színház igazgatójának az egri közgyűlés

Csütörtökön tárgyalta az egri közgyűlés a Gárdonyi Géza Színház vezetésére beadott pályázatokat, és hosszú vita végén Szőcs Arturt nevezte ki a színház élére, miután a többségben lévő Egységben a Városért frakció előzőleg elutasította a jelenlegi igazgató, Blaskó Balázs kinevezését – számolt be a 24.hu.

Szabó Tibor lesz a Weöres Sándor Színház igazgatója

Szabó Tibor színművész lesz február elsejétől a Weöres Sándor Színház igazgatója, akinek kinevezését csütörtökön egyhangúlag szavazta meg Szombathely önkormányzatának közgyűlése.

39 lépcsőfok – Hitchcock klasszikusa a Szegedi Nemzeti Színházban

Az olvasópróbával kezdetét vette a 39 lépcsőfok próbafolyamata a Szegedi Nemzeti Színházban. A Patrick Barlow John Buchan regénye és Alfred Hitchcock filmje alapján írt krimi-vígjátékot december 18-án mutatják be Horgas Ádám rendezésében.