Öt kultúra találkozása a szatmárnémeti IFESZT-en

2016 november 08. kedd, 13:47

A kétévente megrendezésre kerülő Interetnikai Színházi Fesztivál nyolcadik kiadásának Szatmárnémeti ad otthont 2016. november 4-13. között a Proscenium Alapítvány szervezésében.

A fesztivál a romániai kisebbségi színházak, társulatok seregszemléje, és korábbi kiadásait többek között Bukarestben, Brassóban, Aradon, Nagyváradon, Csíkszeredában szervezték meg. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a nemrég átadott, frissen felújított színházépületünk adhat otthont Románia egyik legrangosabb színházi eseményének. Mind a színházi szakmának, mind pedig a nézőknek készülünk igazi csemegékkel. Végre alkalmunk nyílik pótoljuk az utóbbi évadokban sorozatosan elmaradt házifesztiválunk, a Sorompók Nélkül miatt keletkezett űrt” – fogalmazott az eseményt beharangozó sajtóbeszélgetésen Bessenyei Gedő István fesztiváligazgató. Az intézményvezető kiemelte, hogy az IFESZT korábbi kiadásaitól eltérően a program összeállításakor fontosnak tartotta a romániai magyar független (alternatív) társulatok jelenlétét is a fesztiválon a magas presztízsű kőszínházak mellett. Továbbá az erdélyi magyar mozgásszínházi műhelyek is fellépnek egy-egy produkcióval.

 ifeszt1

A fesztivál ideje alatt a kolozsvári és a marosvásárhelyi egyetemek színháztudomány szakos, kritikaírásra fogékony hallgatóiból álló csoport Varga Anikó, a Játéktér színházi szemle főszerkesztője, egyetemi oktató, kritikus és Zsigmond Andrea, a folyóirat szerkesztője, egyetemi tanár, kritikus vezetésével fesztiválblogot ír, amely szakmai szempontból követi majd az előadásokat. A legkiválóbb írások pedig a folyóirat hasábjain, illetve a fesztivál médiapartnereinek felületein is olvashatók majd. Minden fesztiválnapot másnap délelőtt szakmai kerekasztal-beszélgetés során értékelnek ki a meghívott kritikusok, színházi szakírók. A beszélgetéseket Ungvári Zrínyi Ildikó egyetemi tanár és Köllő Kata kritikus vezeti majd.

ifeszt2

A seregszemlén az erdélyi magyar teátrumok mellett jelen lesz a nagyszebeni német társulat, a bukaresti Giuvlipen Színház, valamint a Bukaresti Állami Zsidó Színház egy-egy előadással. Egyébként az IFESZT programjában 10 nap alatt 6 helyszínen 21 színtársulat 25 előadást mutat majd be, illetve 3 koncert és 6 kísérőprogram színesíti a kínálatot, illetve kiállításmegnyitóra és több könyvbemutatóra is sor kerül.

A részletes program itt található.