Egy autista fiú történetét vitte színre Lukáts Andor Miskolcon

2016 november 20. vasárnap, 7:04

Mark Haddon A kutya különös esete az éjszakában című regényét Simon Stephens írta színpadra. Adaptációja egyszerre szól felnövésről és egy fiú önmagára ébredéséről. Bemutató november 25-én, a Kamaraszínházban.

Ajánló a darab elé:

Mark Haddon nagysikerű regényének főhőse egy autista fiú, aki egy nap rábukkan a szomszéd kutyájának a tetemére – valaki az éjjel egy vasvillát vágott szegény jószágba, és kint hagyta a kertben. Cristofer úgy dönt, hogy kideríti, ki volt a tettes, és bár nincs könnyű dolga – hiszen nehezen ért szót az emberekkel, és csakhamar ő lesz a legfőbb gyanúsított is – végül kideríti, ki ölte meg a kutyát. Ez a felfedezés viszont új kalandra sarkallja, így útra kel, hogy egyedül jusson el Londonba. Nagy titkokra derül majd még fény… És Cristofer élete soha többé nem lesz olyan, mint azelőtt.

kutya_slider

Alkotók az előadásról:

Lukáts Andor elárulta, nagyon izgalmas és összetett ez a történet. Cristofer, a 15 éves autista fiú élete az iskola és a házuk között zajlik, ezen kívül nem ismer mást. Fel tudja sorolni a prímszámokat, nagyon érdekli a csillagászat, utálja a sárgát és a barnát, de rajong a piros színért. Az emberi érzelmek viszont érthetetlenek és zavaróak számára. – Ebben az előadásban megpróbálunk Cristofer szemével látni.

Amikor a fiú nyomozásba kezd a szomszéd kutyája miatt, elhagyja saját biztonságos területét, akkor kezdi felismerni, hogy milyen is a világ, hogy hogyan néz ki egy nagyváros, és milyen zavarosak, figyelmetlenek és ijesztőek benne az emberek – akár egy elvarázsolt kastélyban – mondja a rendező.

img_8732

Fotó: Hajdufi Péter

– Egyszerre szól ez a történet a felnőttekhez és az ifjúsághoz. Azt mutatja meg, hogy egyszerre lehet irigylésre méltó és riasztó az a tudás és látásmód, amit ez a fiú a magáénak tudhat. Mi csak felületesen élünk, folyton a telefonunkat nyomogatva, miközben rengeteg csodálatos dolog van a világban, amit Cristofer felfedezett és el is mesél a darabban. Másrészről viszont az érzelmi gátak miatt sok mindenből kimarad: nem focizik, soha nem jár strandra és nem öleli meg a szüleit, hiszen nem bírja elviselni az érintést. Azt hiszem, a nézők elgondolkodnak majd azon, hogy bár nem akarunk olyanok lenni, mint ő, mégis jó lenne tudni mindazt, amit Cristofer tud.

A Khell Csörsz tervezte díszletek is ezt a fajta világot mutatják be. – A darab szerkezete sem engedi, hogy igazán realista módon építsük meg a helyszíneket, hiszen időben és térben is folyamatos váltások vannak, elcsúsznak ezek a síkok. Éppen ezért egy stilizált világot terveztünk, amiben a néző teremti meg magában a helyszíneket a színészek játéka és hangeffektek segítségével. Ez így sokkal gazdagabb, hiszen nem kényelmesedik el a néző, hanem gondolkozik, és épít önmagában – hangsúlyozta Lukáts Andor.

img_8703

Fotó: Hajdufi Péter

Somhegyi Györgyöt láthatjuk az előadás főszerepében. A Cristofert játszó fiatal színész elmondta, sokat készült a szerepre. – Rengeteget olvastam, néztem filmeket és beszélgettem is autistákkal. Mindegyiküknek saját személyisége van, az autizmus pedig egyfajta szűrő, amivel a világ felé fordulnak. Azt gondolom, hogy ennél a szerepnél az egyéniség fontosabb, mint az, hogy ő autista – emelte ki.
– Igyekszem minél személyesebbé tenni az alakítást. A regény miatt mostanában engem is sok minden foglalkoztat, ami ezt a fiút: a csillagászat, a világegyetem működése vagy a matematika. Van egy mondat a regényben, ami számomra is nagyon fontos lett: Cristofer azért szereti a prímszámokat, mert olyanok, mint az élet. Ki lehet számolni őket, de egyetlen egyenletet sem lehet ráhúzni erre a számsorra, nem lehet kitalálni, hogy mi lesz a következő – mondta a miskolci társulat tagja.

– Számomra nagyon izgalmas, ahogy az emberi kapcsolatokat bemutatja ez a darab. Nagyon jól megrajzolt figurák vannak benne. Azok az emberek, akikkel Cristofer találkozik a nyomozása során, igazából hétköznapi emberek, akikkel mi is találkozunk az utcán, csak éppen most egy másik nézőpontból, egy autista fiú szemszögéből látjuk őket és csodálkozhatunk rá, hogy mi is vesz körül bennünket – tette hozzá Somhegyi György.

img_8715

Fotó: Hajdufi Péter

Az előadásban Cristofer családját is megismerjük, az apját, Edet, akivel él, és az anyját, Judyt, aki elhagyta a családját, mert nem bír tovább együtt élni ezzel a betegséggel. Judy szerepében Szirbik Bernadettet láthatjuk.

– Judy, az anya egy mentálisan instabil nő, akinek szüksége volt egy lehetőségre, hogy váltani tudjon. Van egy mondás, ami szerint a nők olyanok, mint a majmok: addig nem engedik el a faágat, míg nem fognak egy másikat. Nem biztos, hogy a következő ág lesz a végcél, a fontos az, hogy más legyen, ebbe próbál kapaszkodni – elemzi a karaktert Szirbik Bernadett, aki elmondta, maga a próbafolyamat is rendkívül izgalmas számára. –Lukáts Andor személyisége és szakmai tudása egy különleges aurát teremt a próbafolyamat során. Nagyon szereti a színészeit és maximálisan belőlünk dolgozik. Azt érzem, hogy az instrukciói alapján tökéletesen meg tudom formálni ezt az alakot – tette hozzá.

kutya-plakat

Mark Haddon – Simon Stephens
A KUTYA KÜLÖNÖS ESETE AZ ÉJSZAKÁBAN
kamaszokról felnőtteknek – felnőttekről kamaszoknak

Cristofer Boon SOMHEGYI GYÖRGY
Shioban PROHÁSZKA FANNI
Ed Boon SZATMÁRI GYÖRGY
Judy SZIRBIK BERNADETT
Miss. Shears és több szerep TENKI DALMA
Peters tiszteletes és több szerep KINCSES KÁROLY
Mis. Alexander és több szerep MOLNÁR ANNA
Roger és több szerep SIMON ZOLTÁN
Punk lány és több szerep JAMBRIK BOGLÁRKA

Díszlettervező KHELL CSÖRSZ
Jelmeztervező BOZÓKI MARA
Dramaturg NEMES ISTVÁN
Ügyelő: LICHTENSTEIN PÁL
Súgó: FEKETE ZSOLT
Rendezőasszisztens: KRISTON SZABOLCS
Rendező: LUKÁTS ANDOR

Bemutató előadás: 2016. november 25.
Miskolci Nemzeti Színház – Kamaraszínház