Spiró-darabra készülnek Tatabányán Fodor Tamással

2016 november 24. csütörtök, 9:09

Fodor Tamással a főszerepben zajlanak Az imposztor próbái a Jászai Mari Színházban. A rendező Szikszai Rémusz, a premiert december 17-én tartják.

Az évad bemutatóinak sora Spiró György komédiájával, Az imposztorral folytatódik december 17-én a Jászai Mari Színházban. Az imposztor olvasópróbáját október 24-én tartották. A Tartuffe próbája alatt játszódó komédiát Szikszai Rémusz állítja színpadra Fodor Tamás főszereplésével.

imposztor6

Fotó: Jászai Mari Színház

Az imposztorban a konfliktus csak késleltetve világosodik meg. A mélyben az elnyomó, manipulációra mindig kész hatalom áll szemben a személyiségükben, egzisztenciájukban kiszolgáltatottakkal. Ők azok, akiknek most márillúzióik sincsenek. Az eszméket, az erkölcsi normákat fölfalta a fölkelés, a megtorlás,az emigráció, a háború, a megszállás, a vereség – és a változatlan, csak rafináltságában változó hatalom. Ezt az állapotot zavarja meg Boguslawski, a Mester.

Az előadás rendezője Szikszai Rémusz, szereplői Fodor Tamás, Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Major Melinda, Dévai Balázs, Danis Lídia, Kardos Róbert, Bajcsay Mária, Szabó Emília, Maróti Attila, Végh Péter, Mikola Gergő, Honti György, Király Attila, Mihály Csaba, Baksa Imre, Széles Tamás és Bakonyi Csilla.

imposztor1

Fotó: Jászai Mari Színház

A darab ősbemutatóját Major Tamás főszereplésével 1983-ban tartották a Katona József Színházban. A tatabányai előadás rendezője, Szikszai Rémusz az elmúlt évadban rendezte meg a Jászaiban Parti Nagy Lajos Molière: Tartuffe című színművét.

„A tavalyi közös munka, a Tartuffe sikere után Crespo Rodrigo felkért, hogy dolgozzak együtt a társulattal a 2016/2017. évadban is. A kérése az volt, hogy olyan előadásban gondolkodjunk, ami az egész együttest érinti, amiben mindenki benne lehet. Ennek mentén keresgéltünk, végül neki jutott az eszébe az ötlet: miért nem csináljuk meg a Tartuffe után Az imposztort, amiben a történet szerint a vilnai társulat Molière darabját próbálja” – számolt be a rendező.

imposztor4

Fotó: Jászai Mari Színház

„Mint minden születő félben lévő előadásnak, természetesen Az imposztornak is megvan a maga rizikója, de az, hogy egy ilyen jellegű csapatmunkát igénylő darab készül, összekovácsolja a résztvevőket, erősíti a társulatot, ha jól sikerül. Az, hogy egy fiatal társulat közös nyelvet beszéljen, hogy egyféleképpen játsszanak, ugyanazt képviseljék, kiemelt jelentőséggel bír. Az pedig a bennük való gondolkodás jele, ha egy színház olyan darabot vesz elő, mint amilyen Az imposztor. Fodor Tamást az egyik legnagyobb élő magyar színésznek tartom, az külön öröm számomra, hogy elvállata ezt a feladatot és igent mondott a felkérésemre. Vannak egyértelmű színházi helyzetek. Amikor a Rosencrantz és Guildenstern halott című előadásra készültünk, szintén nem volt kérdés, ki játssza a Színészt. Ahogyan akkor, most is csak Fodor Tamásban tudtam gondolkodni Bogusławskival kapcsolatban” – hangsúlyozta Szikszai Rémusz.

Jászai Mari Színház