Augusztus Oklahomában – Győrött rendezett Bagó Bertalan

2016 november 27. vasárnap, 9:35

Tracey Letts drámáját november közepén mutatta be a Győri Nemzeti Színház.

dsc_0688

Fotó: Orosz Sándor

Ajánló a darab elé:

Egy árva indián, egy alkoholista apa és egy gyógyszerfüggő anya a főszereplője a darabnak, amely egyszerre krimi, családi dráma és vígjáték. Egy olyan család életének válunk közeli tanúivá, amelyben boldogtalan férfiak és nők élnek elfojtott vágyaikkal, különös titkaikkal. Egy nagytakarítás során nemcsak az üres gyógyszeres dobozok és sörösüvegek, hanem ezen vágyak és titkok is felszínre kerülnek.

bsc_1546

Fotó: Orosz Sándor

Bagó Bertalan az előadásról:

“Látszólag olyan, mint egy szappanopera, de a mélyén súlyos titkok rejlenek – színésztechnikai kérdés, hogyan hozzuk ezeket felszínre. Olyan, mintha Csehov-mű lenne, egy amerikai Csehové. Nagyon jó humorral tragikus helyzeteket állít elénk. Számomra az izgalmas, hogy az ember hogyan szúrja el az életét, és egyáltalán ez min múlik. A darab önző emberek sorát vonultatja fel, akik nem foglalkoznak másokkal, csupán önmagukat akarják érvényre juttatni, nem tudnak a saját problémáikon túllépni, így ebben az esetben óhatatlanul nem tudják az életüket teljesíteni. Az Augusztus Oklahomában a mindent megmérgező önzésről szól, ami tönkreteszi egy család életét.”

dsc_0767

Fotó: Orosz Sándor

Kritikus szemmel a darabról:

“A drámában a szerző erős kifejezéseket használ – szól a figyelmeztetés, hiszen a színházba járók jó része nem mindig ért egyet a modernre törekvés eme gyakori megnyilvánulásával. Az Oklahoma azonban más, e darabban számos alkalommal káromkodhatnak, használhatnak obszcén kifejezéseket – csúcspontja a három lány percekig édesanyjuk bizonyos testrészén polemizáló jelenete -, mégis a történet fonalának gombolyítása, az események sodrása természetessé, elfogadhatóvá teszi e futballpályán elfogadottabb stílust, egyszerűen kerekebb vele az előadás. (…) Az Augusztus Oklahomában tipikusan az a mai darab, amely a világ minden pontjára konvertálható történettel arathat sikert: ki nem élt át személyesen vagy közvetlen környezetében hasonló válságokat? Mindez a tizenhárom szereplő számára remek lehetőséget nyújt színészi egyénisége kifejtésére.” /Kisalföld/

TRACY LETTS
AUGUSZTUS OKLAHOMÁBAN
DRÁMA 2 RÉSZBEN

FORDÍTOTTA: DERES PÉTER ÉS MAROS ANDRÁS
SZÍNPADRA ALKALMAZTA: KOVÁCS KRISZTINA

Beverly Weston FORGÁCS PÉTER
Violet Weston, Beverly felesége TÖREKY ZSUZSA
Barbara Fordham, Bev és Violet lánya SZINA KINGA
Bill Fordham, Barbara férje UNGVÁRI ISTVÁN
Jean Fordham, a lányuk NAGY JOHANNA E.H.
Ivy Weston, Bev és Violet lánya BUDAI ZSÓFI
Karen Weston, Bev és Violet lánya MENCZEL ANDREA
Steve Heidebrecht, Karen vőlegénye SÁRKÖZI JÓZSEF
Mattie Fae Aiken, Violet húga MÉZES VIOLETTA
Charlie Aiken, Mattie férje POSONYI TAKÁCS LÁSZLÓ
Kicsi Charles Aiken, a fiúk KOVÁCS GERGELY
Johnna Monevata MOLNÁR ÁGNES
Deon Gilbeau, a seriff PÖRNECZI ATTILA

Díszlet SÁNTHA BORCSA   /    Jelmez VERECKEI RITA
Súgó VLASICS RITA
Ügyelő KARÁCSONY ANGÉLA
Dramaturg TUCSNI ANDRÁS
Rendezőasszisztens HEGEDŰS ILDIKÓ
Rendező BAGÓ BERTALAN

GYŐRI NEMZETI SZÍNHÁZ / NAGYSZÍNHÁZ