Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu? – Az ötödik pecsét Zalaegerszegen

2016 december 14. szerda, 11:06

Csiszár Imre állította színre a Sánta Ferenc Az ötödik pecsét című regényéből Hamvai Kornél által készített átiratot a Hevesi Sándor Színházban. A bemutatót december 9-én tartották.

A Hevesi Sándor Színház ajánlója:

1944, Budapest, a nyilasterror idején. Egy kiskocsmában a törzsvendégek (egy könyvügynök, egy órás és egy asztalos) és a kocsmáros összegyűlnek. Isznak és beszélgetnek. Abban bíznak, hogy észrevétlenül átvészelhetik a háborút. A filozofálás közepette beleütköznek egy kérdésbe, amely egész éjszaka nem hagyja őket nyugodni: Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu?

Tomoceuszkakatiti egy könyörtelen zsarnok, Lucs-Lucs sziget fejedelme. A paradicsomi szigeten él Gyugyu, a tisztességes rabszolga. Gyugyu nap mint nap ki van szolgáltatva a fejedelem kegyetlenkedéseinek. Gyurica, az órás azon vacillál, hogyha halála után módja volna feltámadni, kinek a sorsát választaná: a zsarnokét vagy a rabszolgáét. Nincs más opció. Mindenkinek választania kell. Ekkor még nem is sejtik, hogy az elméleti kérdésre rövid időn belül már tettekkel kell felelniük.

“Az ötödik pecsét nehéz háborús időt idéz, amikor a főhős furcsa paradoxont rejtő kérdést tár elő: elnyomottnak, vagy elnyomónak születnénk újjá, ha tehetnék, annak minden ódiumával. Mindezzel együtt nem könnyű színpadon megvalósítani, hiszen statikus szerkezetű, mégis örültem, amikor a zalaegerszegi színház felkért Az ötödik pecsét megrendezésére, hiszen az egyik kedves szerzőmről van szó” – mondtaaz előadásról  Csiszár Imre.

“Érdekes áthallások fedezhetők fel a tavaly megrendezett A szecsuáni jólélekkel, például ott van a Balogh Tamás által játszott figura kérdése, miszerint miért kell rossz embernek lennünk, ha meg akarunk élni? A szecsuáni békeidőben játszódik a társadalmi lét megosztottságát mutatja, bűnöket kell elkövetni, hogy jók maradhassunk. Az ötödik pecsét nehéz háborús időt idéz, amikor a főhős furcsa paradoxont rejtő kérdést tár elő: elnyomottnak, vagy elnyomónak születnénk újjá, ha tehetnék, annak minden ódiumával” – tette hozzá Csiszár Imre rendező.

A produkcióban Farkas Ignác, Bellus Attila, Balogh Tamás, Kiss Ernő, Szakály Aurél, Sztarenki Pál, Kovács Olga, Ecsedi Erzsébet, Kováts Dóra, Baj László, Barsi Márton, Hertelendy Attila, Andics Tibor, Bálint Péter és Wellmann György léps színre.