“Megteszünk minden tőlünk telhetőt” – Villáminterjú Papp Endrével

2016 december 24. szombat, 12:26

A Bartók Kamaraszínházban novemberben bemutatott A kaméliás hölgy férfi főszereplőjével, Papp Endrével készült rövid interjú.

kamelias-3

Fotó: Őri György

Úgy tudom, most vagy végzős a Színművészeti Egyetemen. Mesélj arról, mit is csinálsz pontosan ebben az évben.

Ötödéves vagyok Máté Gábor és Dömötör András prózai színművész osztályában. A Katona József Színházban voltam Budapesten gyakorlaton, két előadásban játszom még ott. Közben meghívtak Pécsre, a Méhes László által rendezett Fekete Péterben alakítom Fekete Pétert, lesz majd még egy bemutatóm ott, illetve az Egyetemen is vannak még előadásaim.

Nem okoz nehézséget, hogy ennyi felé vállalsz szerepeket?

Már sokszor megfogadtam, hogy nem fogok ennyi felé menni. Mindig szerettem sok mindent csinálni egyszerre, nemcsak a színészként, hanem más alkotófolyamatokban részt venni, zenélni, írni, most a filmkészítés a legújabb. Az osztálytársaim, csak egy-egy helyen vannak az évadban, én viszont így sok társulattal találkozom, sokfajta közösséggel, rendezőkkel, morállal, stílussal, és ez elég izgalmas dolog, ha néha kicsit megterhelő is, de jó élmény, szerettem.

kamelias-4

Fotó: Őri György

Milyen élmény a színházunkban vendégszínészként dolgozni?

Én egy héttel később csöppentem bele a próbafolyamatba, még a főpróbahét zajlott Pécsen, amikor itt elkezdődött az olvasópróba. Ez itt egy nagyon kicsi közösség, pont ezért is izgalmas. Azt hiszem egy nagyon különleges csappattal találkoztam itt, olyan emberekkel akikkel egytől-egyig szerettem dolgozni. Ez elég ritka dolog.

Milyen érzéseid voltak, mi volt az első benyomásod, amikor erre a szerepre felkértek?

Nagyon meglepődtem. Talán egy-két héttel előtte pont kiszúrtam Király Attilát a nézők között, a Sirály című előadásunkon az Egyetemen. Úgy emlékszem, borzalmasan éreztem magam, izgultam, és azt gondoltam, hogy rettenetes rosszul játszottam aznap. Ennek ellenére Attila felhívott, hogy fel szeretne kérni erre a darabra, mert tetszettem neki. Örültem, nagy lehetőségnek tartottam, kezdőként akármilyen szerep izgalmas lehet egy profi színházi környezetben, ugyanakkor nagy kihívás is, pláne ha ilyen nagyságú.

kamelias-6

Fotó: Őri György

Mennyire okoz nehézséget a szerepnek, a karakternek a megformálása?

Nagy fejtörés, hiába van egy körülbelül velem egykorú, hasonló karakterű srácról szó. Még keresgélek. Ilyenkor az ember mindig megkeresi a közös elemeket, aztán a különbségeket, és aztán próbál meg igazságot tenni, hogy ki is ez az alak. Őszintén bevallom, még nem tudom, még van két hét a bemutatóig, szóval ez természetes, de meg fogom találni, ebben biztos vagyok.

Mit vársz ettől a darabtól?

Most nem tudok erre válaszolni, mert még más előadást nem láttam ebben a színházban, így nehéz ezt megítélni, de minden városnak megvan a maga közönsége, saját elvárásokkal. Nem tudom pontosan, hogy a dunaújvárosi közönség milyen, de megteszünk minden tőlünk telhetőt. Én fejlődni akarok és szakmailag megfelelni magamnak, hogy a végén azt tudjam érezni, mögé tudtam állni annak az embernek, akit most játszom és hiteles tudtam lenni. Ha ez megvan, onnantól kezdve a magam részéről mindent megtettem.

Forrás: Bartók Kamaraszínház