A Grecsó-testvérek, a Vodku fiai és Écsi Gyöngyi is Veszprémbe készülnek

2017 január 18. szerda, 16:38

Bemutatják A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet, könyvbemutatók várják az érdeklődőket és Cseh Tamásra emlékeznek dalaival a magyar kultúra napja alkalmából Veszprémben.

Hajas Bálint, a város polgármesteri hivatalának sajtószóvivője elmondta, hogy a szerdától hétfőig tartó programsorozat a zene az irodalom és a színházművészet jegyében zajlik majd. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című film bemutatóját követően a résztvevők Bárány Krisztián rendezővel és Pálffy Géza kutatócsoport-vezetővel beszélgethetnek szerda este a Hangvilla rendezvényközpontban.

Vitéz Arnóczy Mátyás Pál Egy szívvel – két hazában. Rendületlenül 56 igazságáért! című életrajzi könyvét mutatja be a szerző pénteken a városházán.

A Felfedező utak – Szecessziós épületornamentika a vidéki Magyarországon című kötetet a szerző, Keserű Katalin művészettörténész és Brunner Attila művészettörténész mutatja be, a könyvbemutatót követően pedig Medgyaszay 140 – A vasbeton építőművésze címmel kamarakiállítás nyílik pénteken a Laczkó Dezső Múzeumban. A Felfedező utak című kötet szerzői a díszítményeken keresztül mutatják be a magyar városok szecessziós épített örökségét. A kamarakiállítás a legjelentősebb veszprémi szecessziós épületek tervezőjének, Medgyaszay Istvánnak állít emléket, aki 140 esztendeje született – részletezte Hajas Bálint.

Páros mágia címmel Szabó T. Anna költő és Dragomán György író irodalmi estjén vehetnek részt az érdeklődők az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban, az Agóra nevű művelődési központban pedig a Téglás Téka mutatkozik be pénteken – közölte a szóvivő. Téglás Miklós könyvtárából láthatnak válogatást az irodalomkedvelők, aki 1963 óta gyűjti és rendszerezi a ritka és értékes könyveket.

Grecsó Krisztián író, költő és Grecsó Zoltán táncművész, koreográfus összművészeti estjének lehetnek részesei az érdeklődők ugyancsak pénteken az Agórában.

Ádámok és Évák ünnepe címmel a megye középiskolásai lépnek a Veszprémi Petőfi Színház színpadára szombaton, a többéves hagyományokhoz hűen, ezúttal magyar népmeséket adnak elő.

Hajas Bálint elmondta azt is, hogy Écsi Gyöngyi Angyalbárányok című előadását láthatják a kicsik a Kabóca Bábszínházban vasárnap, a programsorozatot Cseh Tamás emlékest zárja hétfőn este a Hangvillában. A Vodku fiai és barátaik Cseh Tamás, Bereményi Géza és Másik János dalait játsszák.

Forrás: Színház.org, MTI