Szép jó estét, Mr. Green! – Főszerepben Székhelyi József a Veres1 Színházban

2017 január 20. péntek, 12:16

A Veres1 Színház az ebben az évadban debütált Kortárs-bérlet legújabb előadásaként mutatja be Jeff Baron: Szép jó estét, Mr. Green! című darabját február 1-jén.

A színmű komoly nemzetközi sikerek után érkezik Veresegyházra: eddig 22 nyelvre fordították le, s a világ 46 országában már több, mint 500 alkalommal mutatták be.

A történet szerint a 86 éves Mr. Green egy napon kissé felelőtlenül lép le a járdáról, és Ross Gardiner autója majdnem elgázolja. A fiatalembert gondatlan vezetésért hat hónapnyi társadalmi munkára ítélik: hetente egyszer kötelezően meg kell látogatnia az idős urat. A kényszer szülte találkozások remek helyzetkomikumra adnak lehetőséget, ugyanakkor jelenetről jelenetre témává válik a család, a hagyomány, a származás, és a vallás is. A darab végére nem csak rég elhallgatott titkokra derül fény, hanem megható útravalót kapunk az előítélet mentes elfogadás fontosságáról is.

A Szép jó estét, Mr. Green! címszerepét, a zsémbes-vonalas zsidó mosodást a Jászai Mari-díjas Székhelyi József alakítja. A színművész szerint a történet gyönyörűségét az adja, hogy „miközben a két szereplő világképe összecsap a megszokásaik, ítéleteik, előítéleteik, hitük és vágyaik mentén, kiderül, hogy van köztük egy ősi kötelék, ami egyszer csak előhívja belőlük a gyereket és az apát.”

Az előadás másik szereplője, Pál Tamás szerint „az előadás nagyon fontos üzenete a mai Magyarország felé, hogy tudni kellene úgy beszélgetni, hogy közben nem határolódunk el bizonyos dolgoktól.” A színész kiemelte, hogy „a darab tabunak számító témákról beszél olyan nyitottsággal, amelyre mindannyiunknak szüksége lenne ahhoz, hogy emberek maradjunk.”

Az „anti-xenofób kettős” alcímet viselő produkció rendezője, Molnár Kristóf elmondta, hogy „sajnos olyan világot élünk, amelyben nagyon könnyen és gyorsan ítéljük el a tőlünk eltérő gondolkodású, származású, hátterű társainkat. Ez a mű rafináltan és finoman arra tesz kísérletet, hogy ezt felismerjük, és összeszedjük a bátorságunkat korábbi rossz döntéseink felülbírálásához.”

Szép jó estét, Mr. Green!
Veres1 Színház
2017. február 1. 19.00

Mr. Green / Székhelyi József
Ross Gardiner / Pál Tamás

Fordította / Esze Dóra
Látvány / Gedeon Boróka
Produkciós vezető / Venyige Sándor
Rendező / Molnár Kristóf

A Veres1 Színház és a HoldonGolf Projekt közös produkciója

Jegyek a Veres1 Színház jegyirodájában vásárolhatók. / 2112 Veresegyház, Fő út 45-47.