Rekordokat dönt a Szegedi Szabadtéri Játékok – Jubileumi programokkal várnak

2017 január 28. szombat, 8:24

Az idén tíz éve felújított Reök-palota jubileumáról is megemlékezik idén a Szegedi Szabadtéri Játékokat szervező cég, amely a Regionális Összművészeti Központot is működteti.

A jubileumi év programjai január 31-én indulnak, amikor a szecessziós palota előtti teret elnevezik az épület tervezőjéről, Magyar Edéről – közölte a fesztivál igazgatója az MTI-vel. Herczeg Tamás kiemelte: a központban a tervek szerint az évforduló alkalmából két nagyon népszerű, világhírű művész alkotásaiból nyílik majd kiállítás.

A Regionális Összművészeti Központ a nyári nagyszabású szabadtéri előadásokkal ellentétben szobaszínházi vagy független színházi törekvéseknek ad helyet. Az épületben új stúdiószínházi termet alakítottak ki, a befogadott produkciók mellett pedig az intézmény saját sorozatot is indított. A Szegedi Tudományegyetem bölcsészhallgatóinak bevonásával Réczei Tamás rendez felolvasó színházi előadásokat Nyáry Krisztián magyar költők, írók szerelemi életét feldolgozó irodalomtörténeti írásaiból. A rendkívül népszerű produkciók folytatásaként nyáron Újszegeden már nagyszínpadi bemutató készül.

Herczeg Tamás emlékeztetett, hogy 2013-tól – amióta Harangozó Gyula művészeti igazgatóval közösen vezetik a fesztivált – minden évben növekedett a fesztivál jegyárbevétele. A belépők szeptember közepén induló árusítása óta januárra a tavalyi – rekordnak számító – jegyértékesítésből befolyt bevétel felét már meghaladták. A szakember szerint ez leginkább annak a bizonyítéka, hogy jól sikerült eltalálni a közönség érdeklődését.

A 2012-es évhez képest az összes szegedi önkormányzati tulajdonú cég közül a Szegedi Szabadtéri Játékok volt, amely messze a legdinamikusabban, több mint 52 százalékkal tudta növelni saját bevételeit – közölte az igazgató.

Az évad operabemutatóval indul, Puccini Toscáját tűzik műsorra. Visszatérnek a Dóm téri színpadra az olyan népszerű produkciók, mint a Mamma Mia!, melyet Magyarországon először Szegeden mutattak be, és egyedülálló módon negyedik éve szerepel a repertoáron. Újra látható a tavaly sikert arató korai musical, az Ének az esőben, melyet egy új Shakespeare-bemutató, A vízkereszt, vagy amit akartok követ. Az év sokak által várt musicalje A Notre Dame-i toronyőr európai premierje lesz a Budapesti Operettszínházzal koprodukcióban. Az évad idén a szokásosnál tovább tart, augusztus 24-én az Ajándékkoncerttel zárul, amely első felében a Kodály-évforduló alkalmából a zeneszerző műveit játssza a Szegedi Szimfonikus Zenekar, második felében pedig a harmincéves Szegedi Kortárs Balett legsikeresebb produkcióját, a Carmina Buranát láthatják a nézők.

A kor népszínházi műfajának számító musicalek sikerei mellett az igazgató fontos előrelépésnek tartja, hogy meg tudták erősíteni a Szegedi Szabadtéri Játékok hagyományaihoz szervesen kapcsolódó próza- és operajátszást a Dóm téren. 2015-ben és 2016-ban is telt ház előtt ment a Tévedések vígjátéka, és sikert arattak az elmúlt évek operabemutatói, köztük a fesztivál történetében először Wagner-mű is, A bolygó hollandi.

A Dóm téren hangosítással játszhatók az operák, így a szabadtéri játékok nem akusztikus erényeivel tud versenyezni, hanem – akár “műfajidegen” sztárok bevonásával is – inkább show-szerű elemekkel igyekeztek olyanokat a nézőtérre csábítani, akiket egy hagyományos előadás nem feltétlenül vonzott volna. A szakember bízik benne, hogy az idei Tosca, melyet válogatott operaénekesi gárda mutat be, a korábbi évekhez hasonlóan népszerű lesz.