Szépen szóló babukamadár – Népmese kortárs köntösben a Griff színpadán

2017 február 10. péntek, 11:32

Február 3-án mutatták be a Szépen szóló babukamadár c. bábelőadást a zalaegerszegi Griff Bábszínházban.

A sajtótájékoztatón Szűcs István direktor elöljáróban elmondta, a legfrissebb adatok szerint bérleteseik száma 4862-re kúszott, soha nem volt még ilyen nagy közönsége a bábszínháznak. A nézőszám mellett a szakmai színvonal ugyancsak emelkedik.

Griff Bábszínház: Szépen szóló babukamadár (fotó: Pezzeta Umberto)

Az új darabra térve a rendező, s egyben báb-, díszlet- és jelmeztervező, Boráros Szilárd elmondta, felfogásuk szerint az elveszett, majd megkerült csodálatos Babukamadár (búbos banka) figurája az alkotó emberekben rejlő eredendő ihlet, előre vivő erő megtalálását jelképezi. Reméli, hogy a közönség is megérzi ezt az üzenetet, mint ahogy a próbák során az egész stáb megtapasztalta önmagán e folyamat erőfeszítéseit és felszabadító katarzisát.

Az eddig tervezőként munkálkodó Boráros Szilárdnak ez az első rendezése, meg is küzdött a kettős „szereposztással”. Mint elmondta, négy komplett tervmakettet dobott ki, amire végre kiegyezett benne a rendező és a tervező, s megszületett a darab puritán, jelzésértékű tere.

Griff Bábszínház: Szépen szóló babukamadár (fotó: Pezzeta Umberto)

Takács Dániel zeneszerző ugyancsak arról szólt, hogy valamennyien átlépték a saját határaikat annak érdekében, hogy friss szellemben vigyenek színre egy népmesét. A darabhoz szokatlan hangszínek és szokatlan hangszerek szolgáltatják az akusztikus hátteret, belátták, nem feltétlenül csak a népzenéből meríthetnek. A csodamadarat megkereső, s a királylány kezét elnyerő szolgalegényt életre keltő Szilinyi Arnold elmondta, számára azért kedves a darabbeli figura, mert a saját útját megtalálni vágyó ember bátorságát jelképezi.

Forrás: Griff Bábszínház, Zalai Hírlap

 
 

Kapcsolódó anyagok