Készül az Egy őrült naplója Békéscsabán

2017 február 12. vasárnap, 15:43

A monodrámát Köllő Miklós rendezésében mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház május végén; a darab olvasópróbáját február elején tartották a Jókai Szalonban.

Egy őrült naplója – olvasópróba a Békéscsabai Jókai Színházban (Fotó: A-Team/Nyári Attila)

A 2016–2017-es színházi évadban lesz az 50 éves jubileuma annak a színháztörténeti jelentőségű bemutatónak Darvas Ivánnal a főszerepben, melyre a Pesti Színházban került sor. De nem csupán az évforduló indokolja az új bemutatót – szögezte le Seregi Zoltán színidirektor. Gogol művészete a színpadon igazi ünnep, ez az előadás is igazi színházi csemegének ígérkezik.

Egy őrült naplója – olvasópróba a Békéscsabai Jókai Színházban (Fotó: A-Team/Nyári Attila)

A történet főszereplőjét, a szemünk láttára a realitásérzékét folyamatosan vesztő hivatalnokot Katkó Ferenc játssza, aki nem először kap főszerepet Köllő-előadásban, rá épült az elmúlt évadban az Isten balján című monodráma is.

Köllő Miklós régóta dédelgetett álma volt a Gogol darab megrendezése, 21. századi értelmezése. “Hatalmas szerep nem véletlen, hogy csak a legelszántabbak vállalkoznak a színrevitelére, nem lehet rutinból előadni, Katkó Ferenc minden egyes sejtjére szükség lesz. Nagyon expresszív, asszociációs gondolatokkal teli előadást álmodtam a színpadra” – hangsúlyozta a rendező.

Egy őrült naplója – olvasópróba a Békéscsabai Jókai Színházban (Fotó: A-Team/Nyári Attila)

A díszletet a Kossuth-díjas Székely László, a jelmezeket pedig a szintén Kossuth-díjas Jánoskúti Márta jegyzi. a koreográfus Preisinger Éva.

Mi vagyunk őrültek, vagy a világ őrült meg körülöttünk? – erről is szól Gogol 1834-ben játszódó története, és ez a kérdés napjainkban is ugyanolyan aktuális. Az olvasópróbával a közös munka elkezdődött, bemutató május 26-án.