“Az a baj, ha nem érzünk semmit” – Háy János válaszolt

2017 február 12. vasárnap, 9:13

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház műsorra tűzte Háy János Rák Jóska, dán királyfi című tragikomédiáját. A szerzőt a Dunaújvárosi Hírlap kérdezte.

 

A duol.hu cikkéből:

“Ahogy a bemutató után is elmondtam, olyan előadás született, amire bármely magyar színház büszke lehetne. A Rák Jóska társulatépítő darab, minden szerep főszerep, s tág teret ad a játéknak. Így aztán az összmunka volt talán számomra a legnagyobb élmény, amit felerősítettek az előadásba finoman bepörgetett stilisztikai váltások. Jó volt látni azt, hogy a színészek milyen nagy örömmel és szeretettel játszanak, s hogy az előadás miképpen lopózik be a nézők szívébe” – fogalmazott Háy János.

Háy János (fotó: Szabó J. Judit/art7.hu)

A szerző szerint a vidék sorsa ma kilátástalanabb, mint a rendszerváltás előtt. “A társadalmi mobilizáció szinte teljesen megszűnt az országban. A jobb egyetemeken kimutathatatlan az alulról jöttek száma. Ma már hírnök se érkezik a végekről az elitbe, akinek legalább van emléke arról, milyen szegénynek és megalázottnak lenni. Az elitet lekötik a saját problémái, egymással tusakodnak, érdekharcot vívnak, s fogalmuk sincs, hogy mi történik a saját kasztjuk határain túl” – tette hozzá.

“Író vagyok, minden sorsot egyedinek és autentikusnak tartok. Egy-egy életet ott ragadok meg, ahol a leginkább látszik benne az esendő és sérülékeny ember, amilyenek mindahányan vagyunk. Választ nem keresek semmire, eredendő és mély létélményt akarok elérni, a művészet ennyit tud tenni. A válaszok bennünk, olvasókban és nézőkben vannak. Ha egy mű kapcsán mélyebben bele merünk kavarni a szívünkbe, borítékolom, hogy sok mindenre választ kapunk. Persze mindez nem megy fájdalom nélkül. De nem az a baj, ha fáj. Az a baj, ha nem érzünk semmit” – fogalmazott Háy János.

A teljes interjú itt olvasható.

 
 

Kapcsolódó anyagok