Gabler Hedda – Zsótér ismét Kecskeméten rendezett

2017 február 19. vasárnap, 8:35

Február 18-án mutatta be a Kecskeméti Katona József Színház Ibsen Gabler Hedda c. drámáját Zsótér Sándor rendezésében.

Ajánló a darab elé:

Hedda Gabler a női Hamletként számon tartott karakter a drámairodalomban. Sokan próbálták már megfejteni ennek a különlegesen összetett nőalaknak a személyiségét, akit Henrik Ibsen teremtett 1890-ben. Az éles eszű, kivételes, a polgári játékszabályokat tudatosan megvető asszony csillogó világot álmodott magának, de hamar rá kellet jönnie, a választott férfi melletti lét nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. A felismerés következményei nemcsak Hedda, de környezetében élők sorsát is befolyásolják. A világ ellen felfegyverkezett „új nő” történetét a Kecskeméten évek óta nagy sikerrel rendező Zsótér Sándor állítja színpadra.

Trokán Nóra és Porogi Ádám

Trokán Nóra és Porogi Ádám – Kecskeméti Katona József Színház: Gabler Hedda

Alkotók az előadásról:

“A házasság köti össze őket, azon túl szinte semmi. Valódi, mély szeretet egyikükben sincs. Magukat szeretik. A szeretet feltételezi a figyelmet egymás iránt, ami Heddából és Tesmanból hiányzik. Összeházasodtak, mert a házasság társadalmi elvárás, amit illik teljesíteni. Heddának anyagi biztonságra volt szüksége, Tesmannak, a férjének pedig +társadalmi megbecsülésre. Tulajdonképpen egy szomorú történet” – fogalmazott a Jörgen Tesmant alakító Porogi Ádám.

Porogi Ádám és Sára Bernadette

Porogi Ádám és Sára Bernadette – Kecskeméti Katona József Színház: Gabler Hedda

Juliane Tesmant, Jörgen nagynényjét Sára Bernadette játssza. “Ibsen bámulatosan ismeri az embereket. Senki sem fekete vagy fehér, ezer árnyalatból tevődik össze egy-egy figura. Amikor először olvastam a darabot, azt éreztem, hogy ebben a történetben Juliane a pozitív szereplők közé tartozik. Ez tovább erősödött bennem a próbák alatt, de több mint egy hét van a bemutatóig, úgyhogy még formálódik bennem a figura. Először dolgozom Zsótér Sándorral, és nagyon örülök, hogy végre megadatott az első közös munka. Sándor hihetetlenül ismeri a lélek belső bugyrait, az emberi kapcsolatok titkait. Nekem, akit a színjátszásban mindig az érdekelt a legjobban, hogy milyen mélyre tudunk leásni, óriási élményt jelent együtt dolgozni vele. Mindig azt tartottam a legnagyobb kihívásnak, hogy képesek vagyunk-e felfedezni a mögöttes tartalmakat, a motivációt, a szándékot, amely egy-egy mondat mögött meghúzódik. Sándornál sokszor az az érzésem, hogy mindent tud: tisztán látja a rejtett igazságokat, és arra is képes, hogy átadja nekünk a tudását” – mesélte a színésznő.

Trokán Nóra

Trokán Nóra – Kecskeméti Katona József Színház: Gabler Hedda

Henrik Ibsen
Gabler Hedda

Jörgen Tesman, a kultúrtörténet ösztöndíjasa: POROGI ÁDÁM
Tesmanné, Hedda, Jörgen felesége: TROKÁN NÓRA
Juliane Tesman kisasszony, Jörgen nagynénje: SÁRA BERNADETTE
Elvstedné: HAJDÚ MELINDA
Brack, asszesszor: SZEMENYEI JÁNOS
Ejlert Lövborg: NAGY VIKTOR
Berte, Tesmanék szobalánya: KERTÉSZ KATA

rendező: ZSÓTÉR SÁNDOR
díszlettervező: AMBRUS MÁRIA
jelmeztervező: BENEDEK MARI
dramaturg: UNGÁR JÚLIA
nyersfordítás: BORONKAY SOMA
előadásszöveg: UNGÁR JÚLIA, ZSÓTÉR SÁNDOR
súgó: BA ÉVA
ügyelő: MAHALEK GÁBOR
rendezőasszisztens: SIRKÓ ANNA

További előadások:
február 19. 19:00
február 21. 19:00
február 22. 19:00
február 23. 19:00
február 24. 19:00