Túlvilági Liliom Zalaegerszegen

2017 február 26. vasárnap, 15:00

Február 24-én mutatta be a Hevesi Sándor Színház Molnár Ferenc Liliomját. Mihály Péter rendező szerint szerelmi négyszögről van szó, de főleg a lelkiismeret és a transzcendencia jelenléte ragadta meg.

Urházy Gábor László Liliom szerepében (fotó: Umberto Pezzetta)

Urházy Gábor László Liliom szerepében (fotó: Umberto Pezzetta)

A Hevesi Sándor Színház ajánlója:

A Liliom világsiker. Molnár Ferenc darabja – amely bizonyos források szerint önéletrajzi ihletettségű – le sem kerül a hazai színpadokról, és külföldön is rendkívül népszerű. Broadway-musical (Carousel), balett és számos film is készült a történetből.

A Liliom lenyűgöző. Egy elementáris mese egy öntörvényű, körülrajongott alfahím és egy velejéig tiszta lány találkozásáról. Liliom maga a körhinta. Maga a forgószél. Beszippant, felkap, megforgat, majd elereszt. Ha el akar, s ha el tud ereszteni. Szinte lehetetlen közhelyek nélkül szerelemről, bűntudatról, függőségről, túlvilágról beszélni. Molnár Ferenc képes rá.

A klinikai halál állapotából visszatértek különbözőképpen számolnak be tapasztalataikról. Egy közös nevező mindenképpen akad: van miről mesélniük. Mi pereghet le agyunk szélesvásznán szívünk utolsó két dobbanása között? Vetítés indul…

Mihály Péter már rendezett Molnár Ferenc művet Zalaegerszegen: a Pál utcai fiúkat vitte színre. A körmendi születésű művész 2003 óta társulati tag. A Liliom kapcsán a zalaiak számára emlékezetes lehet az 1996-os Magelli-féle rendezés. “Nem láttam, ahogy sok-sok egyéb interpretációt sem, a magam koncepciója szerint haladok. A Liliomot végül magam javasoltam, olvasván mélyen hatott rám. A vízióm szerint szerelmi négyszögről van szó, de főleg a lelkiismeret és a transzcendencia jelenléte ragadott meg. A Pál utcai és a Vaknyugat is emiatt volt számomra érdekes” – mondta a Zalai Hírlapnak a rendező.

Urházy Gábor László lesz a címszereplő, Kátai Kinga és Madák Zsuzsanna a két barátnő, Debrei Zsuzsanna Muskátné. A Liget vagányait Farkas Ignác, Szakály Aurél és Barsi Márton alakítja, de láthatjuk Kováts Dórát, Czegő Terézt, Bellus Attilát, Baj Lászlót, Andics Tibort, Magyar Cecíliát, Farkas Gergőt, Bot Gábort, György Jánost és Mester Editet is. A zene Szemenyei János, a díszlet Kiss Borbála, a jelmez Szőke Júlia munkája.

Molnár Ferenc:
LILIOM

Liliom – Urházy Gábor László
Juli – Kátai Kinga
Mari – Madák Zsuzsanna
Ficsur – Farkas Ignác
Hugó – Szakály Aurél
Linzmann – Barsi Márton
Muskátné – Debrei Zsuzsanna
Lujza – Kováts Dóra
Hollunderné – Czegő Teréz
A Hollunder fiú – Bellus Attila
Dr. Esztergályos – Baj László
Kapitány – Andics Tibor
Berkovics – Magyar Cecília
Dr. Reich – Farkas Gergő
Kádár István – Bot Gábor
Jeltolmács – György János
Első túlvilági rendőr – Mester Edit
Második túlvilági rendőr – Zsíros Viktor
Mentősofőr – Katona Levente
Mentőápoló – Mikita Zsuzsanna Lilla
Oszkár – Andrasek Vilmos / Vizy Benedek
Hózlinger – Kósi Gábor

Zeneszerző: Szemenyei János
Dramaturg: Madák Zsuzsanna
Díszlet- és jelmeztervező: Kiss Borbála
Jelmezasszisztens: Szőke Julianna
Mentős konzultáns: Szabó Sándor
Speciális effekt: Varga Járó Ilona
Világítás: Gibárti Tibor
Ügyelő: Szilasi Attila
Súgó: Kiss Szilvia
Rendezőasszisztens: Lengyel Noémi
Rendező: Mihály Péter

Bemutató: 2017. február 24.
Hevesi Sándor Színház,
Zalaegerszeg