Kölcsönlakás – Méhes László fergeteges bohózatot rendezett Kaposváron

2017 március 03. péntek, 10:13

Március 3-án mutatja be a kaposvári színház Ray Cooney és John Chapman Kölcsönlakás című vígjátékát. 

A kaposvári színház ajánlója:

Fergeteges bohózat egy lakásról, ahol egy bumfordi könyvkiadó beszélt meg üzleti találkát egy meseíró hölggyel, de váratlanul felbukkan egy másik férfi és egy másik nő, és még egy és még egy… és hozzá néhány félreértés és mindenféle titkos szándékok, amik férfiak és nők között lehetségesek, ha van hozzá egy kölcsönlakás…

Sarkadi Kiss János, Kalmár Tamás - Csiky Gergely Színház: Kölcsönlakás - próba (fotó: Memlaur Imre)Sarkadi Kiss János, Kalmár Tamás - Csiky Gergely Színház: Kölcsönlakás - próba (fotó: Memlaur Imre)

Sarkadi Kiss János, Kalmár Tamás – Csiky Gergely Színház: Kölcsönlakás – próba (fotó: Memlaur Imre)

1969-ben Ray Cooney, igaz, némi Chapman segédlettel, írt egy fergeteges bohózatot, jobbára a maga számára. Az ősbemutatón ugyanis ő játszotta Philipet, a kissé naiv, korántsem macsó típusú, saját lakásában is csak tébláboló könyvkiadót. Akire egyszer, egyetlenegyszer rámosolyog a szerencse, mert a neves meseírónő, Miss Cook nála szeretné legújabb könyvét, a Pincsi Toncsi és Don Dobermann legújabb kalandjait kiadni. A nagy anyagi lehetőségtől viszont majdnem saját cégtársa üti el, aki épp a puritánságáról és szex gyűlöletéről ismert írónő látogatásának napján használja a lakásban lévő irodát legújabb nőügyének, hogy is mondjam, „realizálására”…

„Alapvető, hogy az ember képes legyen újra és újra elővenni a kéziratot, hogy javítsa azt. Az első változat csak olyan, mint egy középszerű Ford, de amikor a szöveg már felbukkan a West Enden, az egy elegáns és kényelmes Rolls-Royce. Mindig felolvasom az első változatot másoknak, aztán reakcióikat látva sokszor lényegi változtatásokat teszek: átalakítom a szerkezetet, kiveszek-beteszek szereplőket, addig változtatok-pepecselek, míg a lehető legtökéletesebbre csiszolom azt.” (Ray Cooney a drámaírásról)

Sarkadi Kiss János, Nyári Szilvia, Mészáros Sára, Fándly Csaba - Csiky Gergely Színház: Kölcsönlakás - próba (fotó: Memlaur Imre)

Sarkadi Kiss János, Nyári Szilvia, Mészáros Sára, Fándly Csaba – Csiky Gergely Színház: Kölcsönlakás – próba (fotó: Memlaur Imre)

Méhes László rendező a darabról:

“Egy ilyen, szinte követhetetlenül fordulatos, az abszurd őrületig bonyolított cselekménynél sokat segít az, hogy nem a színészekkel együtt téblábolok egy ismeretlen terepen. Már tisztában vagyok azzal, hogy ebbe a matematikailag tökéletesen kidolgozott összefüggésrendszerbe melyik színészi ötlet fér bele és melyik az, amitől öt perc múlva vagy egy óra múlva bedől minden, azaz felesleges kipróbálni. De hátránya is lehet annak, hogy harmadszor találkozom a darabbal: nagyon kell arra figyelnem, hogy ne azért válasszunk egy megoldást, mert az legutóbb is bevált, hanem mert ezt követeli a szituáció. Mondok egy példát: Joanna (Mészáros Sára játssza pompásan) talál egy titkos levelet az ágyon, elolvassa, majd a szerzői instrukció szerint kidobja azt az ablakon. Ez meg is történt az előző két rendezésemben, de végtelenül zavart, hogy egy középosztálybeli angol hölgy ‘szemetel’.”

A teljes interjút itt olvashatja.

Ray Cooney – John Chapman
KÖLCSÖNLAKÁS
– vígjáték –

Fordította: Hamvai Kornál

Philip Markham Sarkadi Kiss János
Joanna Markham Mészáros Sára
Henry Lodge Kalmár Tamás
Linda Lodge Német Mónika
Alistair Spenlow Fándly Csaba
Sylvie Katona Kinga e.h.
Tristan Pangbourne Schlanger András
Miss Cook Nyári Szilvia
Miss Wilkinson Szvetnyik Kata

Súgó: Kirsch Veronika
Jelmeztervező: Horváth Kati
Ügyelő: Szűcs László, Kopácsi Adrián
Díszlettervező: Rózsa István
Segédrendező: Váradi Szabolcs
Rendező: Méhes László

Bemutató: 2017. március 3.