Debrecenben dolgozik Vecsei Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila

2017 március 16. csütörtök, 7:51

Kinek az ég alatt már senkije sincsen címmel rendez ifjúsági előadást az Arany János-emlékév alkalmából ifj. Vidnyánszky Attila a Csokonai Színházban.

Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

A darabot korabeli elbeszélések, esszék és naplóbejegyzések, valamint a lírai és prózai életmű alapján Vecsei Miklós írta. A fiatal alkotók elsődleges célja, hogy Arany János élettörténetén keresztül megpróbálják közelebb hozni a kor nagyjainak szellemiségét, megidézni az embert és a példaképet, hogy milyen közös hit kellett a március 15-ei eseményekhez, és hogy mi közünk van ma a 19. század gondolatiságához. Az Arany János életútját 13 képben, beavatószínházi formában megjelenítő produkció főbb szerepeiben Szakács Hajnalkát, Kiss Gergely Mátét, Janka Barnabást, Szabó Sebestény Lászlót, Dóra Bélát és Gyöngyösi Zoltánt láthatja a közönség.

Gyöngyösi J. Zoltán, Janka Barnabás, Kiss Gergely Máté - Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Gyöngyösi J. Zoltán, Janka Barnabás, Kiss Gergely Máté – Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Az előadás szövegkönyvének elkészültét fél éves kutatómunka előzte meg. Vecsei Miklós az Arany-írásokkal és versekkel együtt mintegy 6-7000 oldal szakirodalmat olvasott el, míg végül összeállt a darab alapját képező 400 oldalnyi jegyzet. „A legfontosabb forrásom Arany levelezése volt, mert azalapján egészen pontos szavakat tudtam szereplőim szájába adni. Az embert és a példaképet szeretnénk megmutatni. A 13 kép mindegyikében egy-egy olyan kérdést teszünk fel, amelyekre a fiatalok megadhatják a saját válaszaikat. Próbáltam azokat az állomásokat kivenni az életéből, amelyekhez mind tudunk kötni egy fontos gondolatmenetet. Kezdetektől fogva Arany hitét kerestük. Hogy ő miért élt és miért dolgozott? Hogy jutott el különböző megállapításokig és kérdésekig az életében.
Legfontosabb feladat az volt, hogy feloldjam a tankönyvi szárazságot. Hogy elhiggyük: ők is emberek voltak, akik éreztek, szerettek, mulasztásaik voltak. Ifjúsági előadásról lévén szó, fontos volt, hogy szenteljünk időt a korállapot, korhangulat ismertetésének. A fél év kutatómunka és próbafolyamat alatt, úgy érzem, hogy magamhoz tudtam ölelni Aranyt, mint embert. Ez számomra, és az alkotócsapat számára egy nagy élmény, és még nagyobb feladat az, hogy ezt az érzést, tovább tudjuk-e adni” – fogalmazott a szerző.

Dóra Béla, Gyöngyösi J. Zoltán, Kiss Gergely Máté - Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Dóra Béla, Gyöngyösi J. Zoltán, Kiss Gergely Máté – Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

A Kinek az ég alatt már senkije sincsen szövege, ahogy az alkotók egyéb munkáiban is, a próbafolyamat alatt vált véglegessé. Ifj. Vidnyánszky Attila kiemelte: „Azokat az értékeket akarják visszahozni, amelyeket már elveszítettünk. Ezek az emberek a mi szemünkben múzeumi leletek, azok a dolgok is, amikről beszélnek, akár a magyarságról, akár a szabadságharcról van szó. Megemlékezünk róla, beszélünk róla, de egy tíz-tizenöt éves nem tudja megfejteni a pontos üzenetet. Ha Arany Jánosnak van valami fontos „felfedezése” számomra az az, hogy újra kell tanulnunk embernek lenni, újra kell fogalmaznunk a saját létünket, viszonyainkat az emberekkel, a hazánkkal, a barátainkkal, szeretteinkkel és a párunkkal kapcsolatban is.”

Az előadás premierje 2017. március 16-án, csütörtökön 14 órától lesz a Víg kamaraszínházban. Ezt követően márciusban két alkalommal láthatja a közönség a produkciót: 16-án este 6 órától és 17-én, pénteken 10 órától.

Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Csokonai Színház: Kinek az ég alatt már senkije sincsen (fotó: Máthé András)

Vecsei H. Miklós:
Kinek az ég alatt már senkije sincsen
ifjúsági előadás

Szereplők:
Szakács Hajnalka, Kiss Diána, Gemza Iringó
Kiss Gergely Máté, Janka Barnabás, Szabó Sebestyén László m.v.
Gyöngyösi Zoltán m.v., Dóra Béla m.v., Bolla Bence József, Juhász Kristóf
Kiss Domonkos Mátyás, Mészáros Gábor, Molnár András, Szécsi Bence, Tar Dániel

Ügyelő: Kató Anikó    ///  Súgó: Menich Éva
Rendezőasszisztens: Homonna Nóra   ///   Dramaturg: Vecsei H. Miklós
Koreográfus: Berecz István   ///   Zeneszerző: Kovács Adrián
Látványtervező: Vecsei Kinga Réta
Rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

Bemutató időpontja: 2017. március 16. /// Csokonai Színház

 
 

Kapcsolódó anyagok