Elindult a 4. Bábos Drámaíró Verseny! – Készülnek a bábjátékok

2017 március 25. szombat, 12:46

Elkészültek a 4. Bábos Drámaíró Verseny írói az egyfelvonásos, gyerekeknek szóló bábjátékok megírásával. Péntek reggel megkezdték a munkát a rendezők és a csapatok.

A péntek reggeli húzás szerint Szenteczki Zita rendező dolgozza fel a Pozsgai Zsolt által írt drámát; Varsányi Péter, Tóth Réka Ágnes, Szilágyi Bálint pedig Sebők Bori bábmeséjét rendezi.

Az íróknak a víz világnapja alkalmából tett érdekes időutazás témájáról kellett megírniuk a darabokat. Szombaton a Bárka irodalmi folyóirat különszámban jelenteti meg a műveket.

Szilágyi Bálint végzős bábrendező szakos hallgató elmondta: öt éve, a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételijén három órája volt megrendezni egy bábdarabot, “most a három nap nagyon sok ahhoz képest”. Varsányi Péter azt mondta, a dráma, amit meg kell rendeznie, jó humorú, de van mondanivalója is.

A cselekmény a jövőben játszódik, amikor vízhiány alakul ki a Földön, de van a darabban időutazás is – közölte. Hozzátette: megnézi, milyen bábok állnak rendelkezésre a színrevitelhez, de nem tartja kizártnak, hogy néhány bábot direkt erre az alkalomra készíttet el a verseny idején folyamatosan dolgozó műhelyben. A rekordgyorsasággal, három nap alatt elkészülő előadásokat vasárnap délután mutatják be a békéscsabai Sík Ferenc Kamaraszínházban. A produkciókat a pécsi Bóbita Bábszínház, a debreceni Vojtina Bábszínház, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, valamint a Jókai Színház művészei varázsolják a színpadra.

Sebők Borbála, Pozsgai Zsolt és Tóth Réka Ágnes

A szakmai zsűri – Elek Tibor, Zalán Tibor, Jászai Tamás, Gabril Cadarin és Gimesi Dóra – vasárnap dönt a legjobb színésznő, színész, a legizgalmasabb férfi és női karakter, a legjobb rendező és dráma díjáról, a legjobb előadásra pedig a közönség szavazhat.