A női lélek rejtelmei – Nyolc nő a Jászai színpadán

2017 március 30. csütörtök, 13:34

Guelmino Sándor rendezésében mutatja be a tatabányai Jászai Mari Színház Robert Thomas Nyolc nő című bűnügyi komédiáját április 8-án.

Bakonyi Csilla, Pilnay Sára, Csarnóy Zsuzsanna, Szabó Emília / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Bakonyi Csilla, Pilnay Sára, Csarnóy Zsuzsanna, Szabó Emília / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Bűnügyi komédia nyolc nővel

Ki ne szeretné a jól megírt klasszikus krimit? A családi titkokat? A vidéki kúriák jellegzetes hangulatát? Robert Thomas nagy sikerű bűnügyi komédiájában mindez szellemes párbeszédekkel és nyolc remek női szereppel egészül ki egy izgalmas és szórakoztató történetben.

Egy csinos francia villában karácsonyra készülődnek. Odakint havazik, idebent kávéillat terjeng a levegőben, a család tagjai most ébredeznek. Hazavárják a nagyobbik lányt, Suzont, aki téli vakációra érkezik. A házban az egyetlen férfi Marcel, a milliomos apa, aki együtt él három generációnyi nővel és két női alkalmazottal. (A feleség Gaby, lányai, Suzon és Catherine, az anyós Mamy, a sógornő Augustine, Marcel húga Pierrette (aki hívatlan vendégként toppan be), a házvezetőnő, Madame Chanel és az új szobalány, Louise.) A férfi azonban ezen a reggelen valahogy túl sokáig alszik. Amikor a szobalány bemegy, hogy felébressze, holtan találja, hátában késsel. Ki ölhette meg?

Kovács Vanda, Csarnóy Zsuzsanna, Major Melinda, Pilnay Sára / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Kovács Vanda, Csarnóy Zsuzsanna, Major Melinda, Pilnay Sára / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

A Nyolc nőben nincs nyomozó, aki apránként kideríti, mi történt. Ebben a házban csak családtagok és alkalmazottak vannak, csak nők, akik a havazás és az ismeretlen tettes mesterkedése miatt el sem tudják hagyni a villát, hogy segítséget hívjanak. A külvilágtól elzárt házban a telefon nem működik, az egyetlen autó is lerobban. Össze vannak zárva! Egymás lehetséges indítékait kezdik el tehát vizsgálni, mert a tettes köztük van. Hamarosan kiderül, hogy mindenkinek van valami takargatni valója, és lett is volna oka a gyilkosságra. Lényegében mindenkiről kiderül valami titok. És ahol nyolc nő egy házban összezárva kutatja a másik gyenge pontját, ott nagyon sokat lehet nevetni. A történet pedig a lehető legváratlanabb, legmeglepőbb fordulattal zárul…

A női lélek rejtelmeit jól ismerő szerző, Robert Thomas darabját világszerte hatalmas sikerrel játsszák a színházak. 2002-ben François Ozon parádés szereposztással filmet is forgatott belőle, a színésznők – többek között Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Fanny Ardant, Danielle Darrieux – alakításukért együtt nyerték el az Európai Filmdíjat (Legjobb női alakítás) és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál díját (Kiemelkedő Művészi Teljesítmény díja).

Kovács Vanda, Major Melinda, Egri Kati, Csarnóy Zsuzsanna, Szabó Emília, Pilnay Sára, Bakonyi Csilla / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Kovács Vanda, Major Melinda, Egri Kati, Csarnóy Zsuzsanna, Szabó Emília, Pilnay Sára, Bakonyi Csilla / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Nyolc nő a Jászai Mari Színházban

Crespo Rodrigo igazgató, a Jászai Mari Színház új bemutatójával kapcsolatban elmondta: „A Nyolc nő bemutatása egy színház életében két dolgot biztosan jelent. Az ilyen típusú szórakoztató darabokat nagyon szereti a közönség, hiszen minden adott a sikerhez: remek történet, izgalmas bűnügyi szál, és a lehetőség arra, hogy a nézők pompásan szórakozzanak azon, ahogyan a villában összezárt nőkről szép sorban kiderül, senki sem ártatlan: feleségként, gyerekként, anyósként, sógornőként, testvérként, alkalmazottként végső soron mindannyian becsapták, megcsalták vagy éppen kihasználták Marcelt, az áldozatot. A viszonyítási pont, akihez képest lehull a lepel személyiségük sötétebb oldaláról, Marcel, a férj, az apa, a testvér, a vej, a szerető és a munkaadó egy személyben. A történet egy idő után már nem is egy gyilkosság, sokkal inkább nyolc nő története, azon kapcsolatok története, melyek őket jellemzik. Viaskodás, bizonygatás, ködösítés, titkolódzás azokkal a szerepekkel kapcsolatban, amiket saját életükben játszanak: mert bizony kiderül, hogy valaki nem is olyan fedhetetlen erkölcsű, mint ahogyan azt állítja magáról, hogy valaki nem is olyan ártatlan, mint amilyennek első pillantásra tűnik, hogy van aki tolókocsiban ül annak ellenére, hogy tökéletesen tud járni, hogy a családi viszonyok nem mindig olyan tiszták, mint ahogyan azt állítják, hogy a testvéri szeretet nem is annyira egyértelmű dolog, hogy a munkaadó talán több egy szobalány életében, mint ahogyan az helyénvaló lenne, hogy az igazság sokszor relatív fogalom…egyáltalán, hogy egy gyilkosság tökéletes helyzet lehet annak kiderítésére, nem minden az, mint aminek látszik. És miközben a nézők számára lassan kiderül, ki kicsoda valójában, a leginkább talán éppen akkor nevetnek, amikor magukra ismernek. A külvilágtól elzárt nyolc nő karaktere és az a mód, ahogyan ebben a helyzetben Marcel halálához viszonyulnak, ahogyan viselkednek, természetesen tükör a néző számára. A Nyolc nő ugyanakkor remek lehetőség arra, hogy nyolc izgalmas szerepben nyolc kiváló színésznő színpadra lépjen, ráadásul egy olyan előadásban, ami igazi csapatjáték.”

A Jászai Mari Színház a nőkről szóló darabok (Robert Harling: Acélmagnóliák – rendező: Bálint András, bemutató: 2013. március 23., Hadar Galron: Mikve – rendező: Guelmino Sándor, bemutató: 2015. április 11.,) sorát folytatva a Nyolc nőt Guelmino Sándor rendezésében mutatja be. Az előadásban a színház társulatából Bakonyi Csillát, Egri Mártát, Major Melindát és Szabó Emíliát láthatja a közönség, Csarnóy Zsuzsa, Egri Kati, Kovács Vanda és Pilnay Sára pedig visszatérő vendégként játszik az előadásban.

Egri Kati, Szabó Emília, Pilnay Sára, Bakonyi Csilla, Guelmino Sándor, Kovács Vanda / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Egri Kati, Szabó Emília, Pilnay Sára, Bakonyi Csilla, Guelmino Sándor, Kovács Vanda / Jászai Mari Színház: Nyolc nő (fotó: Prokl Violetta)

Robert Thomas
NYOLC NŐ
bűnügyi komédia
Fordította: Vinkó József

Gaby Csarnóy Zsuzsanna
Suzon Szabó Emília
Catherine Pilnay Sára
Mamy Egri Kati
Augustine Kovács Vanda
Pierrette Major Melinda
Madame Chanel Egri Márta
Louise Bakonyi Csilla

Díszlettervező: Bátonyi György
Jelmeztervező: Kárpáti Enikő
Súgó: Modla Marietta
Ügyelő: Laczkó Edit
Rendezőasszisztens: Széplaky Petra
Rendező: Guelmino Sándor