…És már senki sem – Agatha Christie Sztarenki Pál rendezésében Zalaegerszegen

2017 április 02. vasárnap, 9:02

A Tíz kicsi néger színpadi változatát március 31-én mutatták be Sztarenki Pál rendezésében a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban.

Kováts Dóra, Szakály Aurél, Pap Lujza, Andics Tibor / Hevesi Sándor Színház / ...És már senki sem / Fotó: Pezzetta Umberto

Kováts Dóra, Szakály Aurél, Pap Lujza, Andics Tibor / Hevesi Sándor Színház / …És már senki sem / Fotó: Pezzetta Umberto

A krimi színpadi változatát Agatha Christie maga készítette, az előadást – amelyhez Máriás Zsolt komponált zenét – Galambos Attila fordításában láthatják a nézők Zalaegerszegen – mondta el Sztarenki Pál. Mint kiemelte, Agatha Christie regénye nyomán izgalmas, igazi szórakoztató előadás született. Az emberek – ha biztonságban érzik magukat – szívesen átélik az izgalmakat, a krimi pedig erre alkalmat és lehetőséget ad. A színpadi változatban a történet érdekes fordulatot vesz, így a végkifejlet azok számára is meglepetéssel szolgálhat, akik már ismerik a regényt – fogalmazott a rendező.

Hozzáfűzte: az angol írónő népszerűségét jelzi, hogy könyveiből a világon 2 milliárd 300 millió példány kelt el. “Lucrezia Borgia óta nem született nő, aki ennyit nyert volna gyilkosságokon” – idézte Winston Churchill egykori brit miniszterelnök híres mondását a rendező.

Besenczi Árpád, Barsi Márton, Ecsedi Erzsébet / Hevesi Sándor Színház / ...És már senki sem / Fotó: Pezzetta Umberto

Besenczi Árpád, Barsi Márton, Ecsedi Erzsébet / Hevesi Sándor Színház / …És már senki sem / Fotó: Pezzetta Umberto

A klasszikus történetben tíz egymás számára ismeretlen ember érkezik a házigazda meghívására egy fényűző villába. A házigazdát sehol sem találják, mindeközben kiderül, hogy minden meghívott vendég múltjában van valami rejtegetnivaló. A felhőtlennek ígérkező vendégség rémálommá válik, hátborzongató események történnek – ismertette a történetet Sztarenki Pál.

A rendező hozzátette: reményeik szerint az …És már senki sem! című krimi is azt igazolja majd, hogy érdemes megnézni a zalaegerszegi kőszínház előadásait.

Az Agatha Christie-történetben a szerepeket Besenczi Árpád, Balogh Tamás, Urházi Gábor László, Farkas Ignác, Kováts Dóra, Szakály Aurél, Ecsedi Erzsébet, Pap Lujza, Andics Tibor, Barsi Márton és Wellmann György játssza. A produkcióban Agatha Christie hangjaként részt vesz Egervári Klára érdemes művész is. A díszlettervező Szlávik István, a jelmezeket Cselényi Dóra tervezte.

Forrás: MTI, Színház.org