Újabb öt évig Kocsis Rozi vezetheti a Vaskakas Bábszínházat

2017 április 02. vasárnap, 21:21

Győr város közgyűlése március 30-án a képviselők teljes támogatása mellett további öt évre Kocsis Rozi Blattner-díjas bábművészt bízta meg a Vaskakas Bábszínház vezetésével.

Kocsis Rozi

Kocsis Rozi bábszínész, dramaturg és időnként rendező is. A pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen magyar nyelv és irodalom valamint ének-zene szakon szerzett diplomát, majd elvégezte a Színház- és Filmművészeti Egyetem színházelmélet szakát. 2003-ban színész II., 2011-ben színész I. minősítést szerzett. 1992 óta tagja, 1997 óta igazgatója a Vaskakas Bábszínháznak. Munkájáért 2006-ban a bábművészek legrangosabb elismerését, a Blattner Géza-díjat is elnyerte.

“A bábművészek azon nemzedékéhez tartozom, akik rengeteg energiát fektettek abba, hogy legyőzzék azt a kisebbségi érzést, ami a bábosszakma periferikussága miatt alakult ki. Vagyis évtizedeken át azért dolgoztunk, hogy a színházművészet elismerje a műfajt. Ehhez elsősorban mesterekre volt és van szükség, hiszen egyetlen szakmának sincsen presztízse addig, amíg nincsenek mesterei. Másfelől pedig fontos lépés az intézményesülés: hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen immár képeznek bábszínészeket és bábrendezőket, óriási fegyvertény. Ezzel párhuzamosan fölerősödött az emberszínház érdeklődése is a báb iránt” – fejtette ki Kocsis Rozi a Magyar Narancsnak adott interjújában.

Véleménye szetint a korszerű bábszínház bátor, és nem gügyög a gyerekeknek. “Többrétegű gyerekelőadások ezek, amelyekben a bábu azt játssza, amit csak ő tud, és amelyekben azt a feladatot, amihez élő színész szükséges, élő színész játssza magas színvonalon. A bábu pedig megmarad csodának, abszurdnak, groteszknek, szürreálisnak” – vallja a direktor.