Hogyan nevezzelek? – Százezrek által kedvelt francia vígjáték Debrecenben

2017 április 05. szerda, 11:13

A fiatal orosz rendező, Ilja Bocarnikovs viszi színre Matthieu Delaporte és Alexandre de La Patellière Hogyan nevezzelek? című komédiáját a Csokonai Színházban. A francia szerzőpáros darabja óriási sikert aratott Párizsban, 2010-ben: a belvárosi színházban tartott ősbemutatót 242 előadás követett, melyet 200.000 néző látott. A produkciót több Molière-díjra is jelölték.

Mercs János, Majzik Edit / Csokonai Színház: Hogyan nevezzelek? - próba (fotó: Máthé András)

Mercs János, Majzik Edit / Csokonai Színház: Hogyan nevezzelek? – próba (fotó: Máthé András)

A Csokonai Színház ajánlója:

Pierre és Élisabeth hosszú évek óta élik a francia felső középosztály boldog hétköznapjait két gyermekükkel. Vacsorára várják Élisabeth testvérét, Vincentet és annak várandós feleségét, illetve gyermekkori barátjukat. A marokkói fogások és francia borok fogyasztása jó hangulatban telik, mígnem Vincent ki nem böki, hogy milyen nevet választott hamarosan születő fiának. A kis társaság tagjai felhördülnek, s míg a leendő apát igyekeznek meggyőzni döntése helytelenségéről, akarva-akaratlan, indulatos és már-már túlságosan őszinte vélemények, mondatok hangzanak el. A parázs vita idővel túllép a névválasztás problémáján, felszakadnak a múlt fájó sebei és napvilágra kerülnek a jelen titkai.

A Hogyan nevezzelek? nem véletlenül vonz nagyszámú, lelkes közönséget: a helyzetkomikumra épülő komédiának és társadalmi szatírának is tekinthető alkotás a nézetkülönbségek ütköztetése közben végig vicces, friss és elgondolkodtató tud maradni.

Mészáros Tibor, Ilja Bocarnikovs / Csokonai Színház: Hogyan nevezzelek? - próba (fotó: Máthé András)

Mészáros Tibor, Ilja Bocarnikovs / Csokonai Színház: Hogyan nevezzelek? – próba (fotó: Máthé András)

Ilja Bocarnikovs, a Moszkvai Színművészeti Egyetem és a Harvard Egyetem színészmesterség tanára örömmel vállalta a debreceni rendezést, hisz mint mondta: „A Hogyan nevezzelek? komoly kérdéseket boncolgató igazi komédia. Telis-tele van olyan pillanatokkal, melyek megnevettetik majd a közönséget. A történet egy családról és a barátaikról szól, akik együtt vacsoráznak, és ez alatt a két óra alatt rengeteg minden derül ki mindegyikükről. Ezek az új információk megdöbbentik a szereplőket, vicces helyzetek sora követi egymást, de hiszek abban, hogy a közönség érezni fogja, hogy a darab több mint poénok egymásutánja, hiszen közben olyan témákról beszélünk, mint a szeretet, a család és a barátság.”

A darab szereplői: Mészáros Tibor, Mercs János, Vranyecz Artúr, Majzik Edit, Zeck Juli és Ráckevei Anna.

A Hogyan nevezzelek bemutatója 2017. április 7-én, pénteken 19 órától lesz a Víg Kamaraszínházban.