Jóféle erőpróbák és a Vőlegény Kecskeméten – Villáminterjú Csapó Virággal

2017 április 18. kedd, 8:02
Ha egy mondat elcsúszik, ha egy kellék nincs jó helyen, ha nem azt a szót mondom az adott pillanatban, hanem egy szinonimát, akkor borul minden… – mondja Csapó Virág, aki Szép Ernő Vőlegény című szomorú vígjátékban az Anyát alakítja.

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

AJÁNLÓ A VŐLEGÉNY ELÉ:

A vőlegény, ha tehetős, egy egész családot képes kiemelni a nincstelenségből – vélik Csuszikék, akik eladósorba került lányuk, Kornél és a jómódúnak vélt fogorvos, Fox Rudi házasságában látják egy jobb élet lehetőségét. A lány hiába szereti tiszta szívvel, önmagáért a férfit, a család szándéka hamar kiderül, a szép tervek meghiúsulnak és újabb pénzéhes hazugságok látnak napvilágot. Az első világháború előtti, pesti kispolgárok, ha nem is engedhettek meg maguknak nagyvonalú életet, kiválóan értettek ahhoz, hogyan keltsék rendezett anyagi körülmények látszatát. Erről, a szerző által jól ismert élethelyzetről, s annak hozadékairól szól az olykor mulatságosan fordulatos, szenvedélyesen fájdalmas, olykor elképesztően ismerős történet Szikszai Rémusz rendezésében.

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

INTERJÚ:

– Az évad utolsó nagyszínházi bemutatója előtt vagyunk. Milyen érzésekkel nézel vissza az eddigiekre?
– Intenzíven indult, és most már biztos, hogy az is marad egészen az utolsó napig! Kezdtünk egy egészen különleges Vízkereszttel Mohácsi János rendezésében, majd jött a Mágnás Miska és Schiller Ármány és szerelme Rusznyák Gábor rendezésében.Izgalmas feladatok voltak, jóféle erőpróbák. A végére jutott Szép Ernő Vőlegénye, ami megkoronázza az évadot, hiszen elképesztő koncentrációt igénylő munka. Remélem, hogy június közepén a nézők és mi is úgy érezzük majd, hogy megérte a temérdek erőfeszítés.

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást a Vőlegényben?
– Ha egy mondat elcsúszik, ha egy kellék nincs jó helyen, ha nem azt a szót mondom az adott pillanatban, hanem egy szinonimát, akkor borul minden… Őrületesen figyelni kell. Szép Ernő pontos instrukciókkal látta el a darabot, amit nem tett egyszerűbbé, hogy mi is hozzátettük az ötleteinket.

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József SzínházVőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

– Milyen világba, milyen alakok közé csöppenünk a szomorú vígjátékban?
– Szép Ernő figurái olyanok, mintha a közvetlen környezetünkből kerültek volna ki. A lány, aki mindent félretéve dolgozik a családjáért, vagy a másik, aki feladja és elmegy. A papa, aki igyekszik kivonni magát a felelősség alól, a lényeg, hogy hódolhasson a kedvteléseinek. Életszagú, hús-vér emberek valamennyien. Több mint 100 éve játszódik a darab – ennek tükrében egy kicsit ijesztő is a közeliségük.

– Milyen karakter az általad megformált anya?
– Olyan asszony ő, aki már feladott mindent. Évek óta alig hagyta el a lakást, legfeljebb a szomszédasszonyhoz szokott átmenni pletykálni. A férje kávéházba jár, a nagyobbik lánya viszi a hátán a házat – valójában ő az igazi anya, aki összetartja a családot. Az egyetlen, amiben még reménykedik, hogy kisebbik lányát, Kornélt sikerül jól férjhez adni, és ennek köszönhetően elkerülhetik, hogy a szakadékba zuhanjanak. Sok keserűség és fájdalom van ebben az asszonyban, amit a férjével való veszekedések hoznak a felszínre a leginkább.

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

– A négy bemutatóból háromban anyaszerepben láthatunk.
– Az elején meg is rémültem egy kicsit, hogy három egyforma figurát kaptam, de gyorsan kiderült, hogy három teljesen különböző karakter. Egyébként nincs semmi bajom az anyaszerepekkel, sőt jó érzés volt rájönni, hogy utolértek az érett nő karakterek.

– Dobó Enikővel összeszokott anya-lánya pár lettetek.
– A Mágnás Miskában és a Vőlegényben is ő a lányom, sőt az Acélmagnóliákban is együtt játszunk.

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

Vőlegény / Fotó: Kecskeméti Katona József Színház

– Az 50. előadáshoz közeledve is öröm az Acélmagnóliákban játszani?
– Nagyon szeretem! Színészileg a legnagyobb, legszebb és leghálásabb feladatom Kecskeméten.

Szerző: Rákász Judit