14 bemutatót terveznek Kecskeméten – Szente, Szász, Hegymegi, Béres és Zsótér is rendez

2017 május 02. kedd, 15:35

14 bemutatót tervez a következő évadban a kecskeméti teátrum. Újdonságként osztályterem-színházi előadást is műsorra tűznek.

Fényességet küldeni az emberi szív mélységébe: ez a művész hivatása – ezzel a Robert Schumann idézettel kezdte Cseke Péter direktor keddi sajtótájékoztatóját, amelynek központi témája a következő színházi szezon műsorterve volt. Kálmán Imre, Bertolt Brecht, Szörényi Levente, Bródy János, Molnár Ferenc, Michale Frayn műveit; operettet, drámát, rockballadát, komédiát, vígjátékot láthat a kecskeméti színház közönsége a 121. évadban.

Kecskeméti Katona József Színház

Kecskeméti Katona József Színház

Mint Rusznyák Gábor főrendező elmondta, a nagyszínházi bemutatók sorát a Csárdáskirálynő nyitja 2017. szeptember 29-én. A nagyoperettet Béres Attila rendezi, a főbb szerepekben Egyházi Géza, Sáfár Mónika, Dobó Enikő, Szemenyei János, Orth Péter és Hajdú Melinda lép színpadra.

Ezt követi A szecsuáni jóember Zsótér Sándor rendezésében. Bertolt Brecht megrendítően szép története jóságról, csodavárásról, az emberi esendőségről, gyarlóságról, november 17-étől lesz látható Kecskeméten. A szilvesztert jövőre is fergeteges vígjátékkal köszöntheti a közönség – ezúttal Michael Frayn Függöny fel! című műve lesz soron. A színházi világban játszódó történetet Szente Vajk állítja színpadra.

Az évad második felében két nagyszínházi felnőtt bemutató következik. A Kőműves Kelemen rockballadát Cseke Péter rendezi, majd április 6-án Molnár Ferenc A testőr című vígjátéka zárja a premierek sorát.

A gyerekek számára Gimesi Dóra Hessmeséjével indul az évad szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján. Kuthy Ágnes rendezésében a kicsik egy tündérpostahivatal varázslatos életébe pillanthatnak bele, ahol a küldemények csodás történetével is megismerkedhetnek. A másik gyermekbemutató igazi klasszikus lesz: Andersen Hókirálynő című világhírű meséjét Cseke Péter állítja színpadra. Az előadásban közreműködik a színház balett társulata, a koreográfiát Barta Dóra készíti.

Molière Képzelt betegét, valamint Alfred Jarry Übü király című bohózatát a Kelemen László Kamaraszínházban láthatja a közönség. Előbbit Rusznyák Gábor rendezi, utóbbit pedig Hegymegi Máté, aki először rendez Kecskeméten. Nagy várakozás előzi meg az ötödik évadát megkezdő Kecskemét City Balett következő önálló produkcióját, hiszen a teátrum balett társulata a Rómeó és Júliát állítja színpadra a Kamaraszínházban. Ehhez a produkcióhoz kapcsolódik az első opera bemutató: Tom Johnson Négyhangú opera című műve.

A Ruszt József Stúdió Színházban is három bemutató lesz jövőre: Federico Garcia Lorca Vérnászát november 25-én láthatja a közönség Kocsis Pál rendezésében. A nagysikerű Apátlanul előadás után újabb Csehov művet, a Ványa bácsit rendezi Szász János Kecskeméten, A játék vége amelynek április 13-án tarják premierjét. Az utolsó kisszínházi bemutató Simon Gray című színműve lesz.

Évadbejelentő sajtótájékoztató a kecskeméti színházban

Jövőre új kezdeményezés lesz az Osztályterem-színház. Réczei Tamás rendezésében Kai Hensel Klamm háborúja című monodrámáját mutatja be a teátrum Farkas Ádám főszereplésével. A produkció házhoz megy: iskolák, közösségek meghívásának eleget téve, az adott helyszínen elevenedik meg a tanár és osztálya különös „háborújának” története.

Közkívánatra a 2016/2017-es évadban bemutatott produkció közül több előadás is műsoron marad az új évadban. Ilyen a nagy sikerű Család ellen nincs orvosság című vígjáték, Csehov Apátlanul és Schiller Ármány és szerelem című színműve, a Balett + Kőszegi Ákos produkció, valamint a BOLERO vers – tánc – színház előadás.

A teátrum 2016/17-es évadának díjait az Együtt a Művészetért Gála keretében június 3-án osztják majd ki.

Kecskeméten rendezik meg június 8. és 11. között a 33. Europassion Kongresszust. Az eseményre eddig 13 európai, passiót játszó ország jelezte részvételét, de a jelentkezések még nem zárultak le. Ami a nyári előadásokat illeti, az Újvilág Passió hatodik sorozatát június 9-én, 10-én és 11-én játsszák majd a Kecskeméti Arborétumban.

A színházak művészei és dolgozói az OlimpiART keretében június 24-én és 25-én versengenek majd Kecskeméten. A művészolimpián mintegy tíz sportágban mérik össze erejüket és ügyességüket a hazai és határon túli színházak nevezői.

Az Udvarszínház várhatóan négy előadásának augusztus 4. és 11. között idén is a kecskeméti városháza udvara ad majd otthont.

Forrás: Színház.org, Kecskeméti Katona József Színház, MTI