Felújított nézőtérrel és színpaddal vár a MASZK a Régi Zsinagógában

2017 május 08. hétfő, 15:20

Különleges programokkal és a 7. Thealter U21 plusz kisfesztivállal várja a közönséget a MASZK Egyesület a szegedi Régi Zsinagógában.

Okuláré Projekt

Okuláré Projekt

A programsorozat nyitóestjén, kedden az irodalomé, a művészeti és civil közösségeké a főszerep. Az Okuláré Projekt felolvasó-színházi sorozatának részeként 12 magyar város mellett Berlinben, Calgaryban, Brnóban, Pozsonyban és Oslóban mutatják be három kortárs magyar szerző frissen megírt egyfelvonásosát. A produkció után pedig a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, majd szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban.

 A fura

A fura

Pénteken a fiatal felnőttek szabadságvágyáról, a családi kötelékekből való kiszabadulásáról, önmaguk megismeréséről szóló, az Orlai Produkciós Iroda és a FÜGE koprodukciójában készült A fura című előadás látható. Benedict Wells Spinner című regényét Fekete Ádám dramaturg segítségével Fehér Balázs Benő állította színpadra.

Cuhorka Emese és Fülöp László humort sem nélkülöző, Anyádék rajtam keresnek című táncelőadása május 14-én érkezik Szegedre. A hétköznapi szituációkból építkező előadás tavaly bekerült a nemzetközi Aerowaves hálózat Twenty17 válogatásába, a legizgalmasabb kortárstánc-előadások közé.

Anyádék rajtam keresnek

Anyádék rajtam keresnek

Szép Ernő 1944-es memoárjában a maga utánozhatatlan, szinte csevegő, rácsodálkozóan naiv stílusában, de kíméletlen pontossággal írja le, mi történt vele, amikor hatvanéves fejjel csillagos házba kellett költöznie. Szikszai Rémusz rendező május 15-én az Emberszag című előadáson nem a szöveget, hanem a helyzetet idézi meg Fodor Tamás, Tóth József, Kovács Krisztián és Simkó Katalin segítségével.

Május 19-én kezdődik a VII. Thealter U21 plusz kisfesztivál, tíz nap alatt nyolc előadást láthat a szegedi közönség. A fiatalokra fókuszáló programsorozaton szerepel más előadások mellett a Scherer Péter rendezte – a családon belüli erőszakról szóló – Soha, senkinek című produkció – vagy a Kaposvári Egyetem negyedéves hallgatóinak egyedi Rómeó és Júlia-adaptációja, melyet ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós állított színpadra.

Emberszag (fotó: Mészáros Csaba)

Emberszag (fotó: Mészáros Csaba)

Május utolsó két napján az egyesület állandó partnere, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégszerepel Szegeden. Bemutatják az Urbi et Orbi című előadást, Urbán András rendezését, és a társulat különleges mozgásszínházi produkcióját, mely a Furcsa hurok címet viseli.

Forrás: MASZK, MTI, Színház.org