Zsótér és Mohácsi is rendez Miskolcon a következő évadban

2017 május 08. hétfő, 14:21

Opera, balett, musical, operett, klasszikus és kortárs színdarabok várják a közönséget.

Idén először szabadtéri sajtótájékoztatón leplezték le a jövő évadot a művészeti tanács tagjai. Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor és Keszég László rendezők ismertették a 15 tervezett bemutatót, a nézők pedig maguk is újságíróvá válhattak, hiszen bárki kérdezhetett a készülő előadásokról.

Évadhirdetés / Miskolci Nemzeti Színház / Fotó: Éder Vera

Évadhirdetés / Miskolci Nemzeti Színház / Fotó: Éder Vera

A Nagyszínházban a Marica grófnővel nyílik az évad szeptemberben, a népszerű operett próbái már el is kezdődtek. Dosztojevszkij regénye, a Bűn és bűnhődés is színpadra kerül jövőre, de lesz vígjáték, Niel Simon Furcsa pár című fergeteges komédiája, Mozart utolsó operája, A varázsfuvola, és a hatalmas sikerű Broadway musical: a Kabaré. A Kamaraszínházban idén is készül gyerekelőadás, ezúttal a Minden egér szereti a sajtot című zenés mesejáték várja a kicsiket. Majd Shakespeare komédiája, az Ahogy tetszik kerül színre. Klasszikus magyar dráma, a Csongor és Tünde, kortárs angol fekete komédia, a Hóhérok, és Szomory Dezső gyönyörű tanmeséje, a Györgyike, drága gyermek is színesíti még a palettát.

A Játékszínben A kaukázusi krétakör, a Ruy Blas és a K2 színház és a miskolci teátrum közös produkciója, az Emberek alkonya várja a nézőket. A Miskolci Balett két bemutatóval készül jövőre: Kertész Mihály kultuszfilmjéből, a Casablancából és August Strindberg egyfelvonásos színdarabjából, a Julie kisasszonyból is táncelőadás készül. Számos elismert rendező érkezik Miskolcra a jövőre: a Kossuth-díjas Zsótér Sándor, a Jászai Mari-díjas Mohácsi János és a Harangozó-díjas Velekei Lászó is jegyez egy-egy előadást a következő évadban.

Évadhirdetés / Miskolci Nemzeti Színház / Fotó: Éder Vera

Évadhirdetés / Miskolci Nemzeti Színház / Fotó: Éder Vera

Az évadhirdetés mellett családi programok várták egész délelőtt a miskolciakat: Musical mesék a gyerekeknek, operett slágerek a felnőtteknek, a Miskolci Balett bemutatója – mindezzel találkozhattak azok, akik kilátogattak május 7-én a Miskolci Nemzeti Színház rendezvényére. Volt arcfestés, jelmezpróba, óriás fotóparavánok készültek az évad legnépszerűbb produkcióinak fotóiból, így mindenki részesévé válhatott –egy kép erejéig – az előadásoknak. Idén is számos bátor jelentkező akadt, aki kipróbálta, milyen vezényelni egy zenekart: Cser Ádám zenei vezető segítségével karmesterré válhattak néhány percre, és bemutathatták tudásukat. A színház művészeinek előadásában operett és musical dalok, rajzfilmslágerek csendültek fel, a Miskolci Balett pedig a Harlequinade – szenvelgők komédiája című, nemrég bemutatott táncjátékból adott ízelítőt. A közönség bele is kóstolhatott az új évadba, hiszen a különleges koktélok a jövő évi bemutatók fantázianeveit kapták: Bűn és bűnhődés, Casablanca, Minden egér szereti a sajtot.

Vasárnap kezdődött a bérletújítás és a bérletvásárlás is, számos akcióval és játékkal. Bárki kampányarccá válhatott, ha szelfit készített az idei évad plakátkampányának emblémájával, amely idén is azt hirdette: Itt a helyem!. A bérletpénztárban a színművészek és táncművészek várták a bérletért és jegyért sorban állókat. Minden vásárló hazavihetett egy óriásplakátot is az idei évad valamely előadásáról, amelyet a művészek dedikáltak is, de az ezen a napon bérletet váltó nézők közül egy szerencsés nyertes visszakaphatta bérlete árát is.