“Csak azt hisszük el, amit hinni akarunk” – Szombathelyen a Tartuffe Béres Attila rendezésében

2017 május 11. csütörtök, 7:00

Május 5-én mutatta be a szombathelyi színház Moliére Tartuffe-jét Béres Attila rendezésében.

Matusek Attila, Mertz Tibor / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

Matusek Attila, Mertz Tibor / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

A jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, és erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. Annyira a befolyása alá kerül, hogy egész vagyonát neki adja. Megbolondult – mondják rá elképedt szerettei, akik sikertelenül próbálják kimozdítani vakhitéből. Mert hiába a jó szó, észérv, hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak Tartuffe-re, és húzza maga után a családját is a szakadék széléig, sőt még azon is túl.

Jámbor Nándor, Németh Judit / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

Jámbor Nándor, Németh Judit / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

Molière darabját megírása után azonnal betiltották, főként bizonyos egyházi körök támadták, mivel az álszent Tartuffe figurájában magát az egyházat látták megcsúfolva. Pedig Molière céltáblája nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik. Többéves küzdelem után a Tartuffe győzött ellenzőin, azóta is folytatja diadalútját a világ színpadain. Szombathelyi bemutatóján Parti Nagy Lajos bravúros átiratában kerül színre.

„Ha a komédiának az a hivatása, hogy az emberek hibáit megjavítsa, nem látom be, miért volnának kiváltságos hibák. Ez itt – (az álszenteskedés) – minden egyébnél veszélyesebb következményekkel jár az államban; és láttuk, hogy a színház igen hathatós eszköze a javításnak. Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk…” – írta Molière a Tartuffe előszavában 1669-ben.

Mertz Tibor / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

Mertz Tibor / Weöres Sándor Színház / Molière: Tartuffe / Fotó: Mészáros Zsolt

A Nyugat.hu a darabról:

“Nem kell túlmagyarázni, így is látni a párhuzamot a Tartuffe-fel. Hogy miközben vannak a szép szavak, a remény, a pitypang, a pozitív üzenetek garmadája, aközben… Aközben minden mondatot ki lehet fordítani, minden tényt meg lehet kérdőjelezni, aztán már ez sem kell. Csak azt hisszük el, amit hinni akarunk, már fel sem tűnik, hogy nincs vita, nincs mérlegelés, csak a vakhit, és a türelmetlen agresszió azokkal szemben, akik nem tudják látni, hinni, amit hinni és látni kell. És közben dolgozik a Kisgömböc, eltűntet, vagyont és bizalmat; – iskolát, fórumot szerkesztőséget és színházi műhelyt. Nem hittünk a szemünknek, hogy volt olyan tökös ez a társulat és a rendező, Béres Atilla, hogy egy feszült helyzetben röhögni tud, talán kínjában is, három héttel a színházi igazgatói pályázat lejárta előtt”. A teljes írást itt olvashatja.

Molière: Tartuffe
Írta: Parti Nagy Lajos
– vígjáték –

Tartuffe/Mertz Tibor
Orgone/Bajomi Nagy György
Elmira, Orgon felesége/Nagy Cili
Mariane, Orgon lánya, Valér szerelme/Edvi Henrietta
Dorine, Mariane komornája/Csonka Szilvia
Valér, Mariane szerelme/Kenderes Csaba
Damis, Orgon fia/Jámbor Nándor
Pernelle-né, Orgon anyja/Németh Judit
Cléante, Orgon sógora/Orosz Róbert
Lőrinc, Tartuffe titkára/Matusek Attila
Loyal Ignác végrehajtó/Kelemen Zoltán

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara
Díszlet: Horesnyi Balázs
Jelmez: Pilinyi Márta
Kellékes: Viszlay Zoltán Fülöp
Súgó: Kisely Máté
Ügyelő: Schmidt Róbert
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra, M. Kapornaki Rita
Rendező: Béres Attila

Bemutató: 2017. május 5.
Márkus Emília terem