Fiatal ír színészek tanultak a Csokonaiban

2017 május 15. hétfő, 17:14

A Csokonai Színház évek óta együttműködik az írországi Sligóban működő színművészeti képzéssel, melynek keretében az ír hallgatók április 26. és május 6. között ismét kéthetes gyakorlatot töltöttek Debrecenben.

A Csokonai Színház beszámolója:

A gyakorlat során a színház sokszínű programot kínált a fiatal színészeknek: Vranyecz Artúr színészmesterséget, Gyülvészi Péter karvezető és Dargó Gergely korrepetitor karéneket, Csendom Erika, a Hajdú Néptáncegyüttes női tánckarának vezetője néptáncot, Léka Dóra, a Modern Tánc-Játék Stúdió tagja pedig kortárs mozgástréninget tartott nekik.

A tréningek mellett az ír vendéghallgatók természetesen betekinthettek a Csokonai Színház művészeti munkájába is. Április 28-án részt vettek A varázsfuvola premierjén, majd a gyakorlat második hete során megnézték a Hogyan nevezzelek? című vígjátékot, illetve kifejezetten az ő számukra tűzte programjára a színház a Verona, 1301 című osztálytermi színházi előadást angol nyelven.

A legtöbbet Vranyecz Artúr tanította a csoportot, aki egyrészt csoportkohéziós, az együttjátszást segítő, illetve önkifejezést, reakciót, koncentrációt fejlesztő gyakorlatokat csinált velük. Ezen kívül az ír hallgatók Beckett Godot-ra várva című darabjának apropóján helyezkedtek különböző szerepekbe, helyzetgyakorlatokat, improvizációkat alkottak. A kéthetes színházmesterség tréning május 5-én egy zártkörű workshop-bemutatóval zárult.

A debreceni színművész kiemelte: „Számomra a legörömtelibb az volt, hogy azok a diákok, akik önkifejezésben eleinte bátortalanok és bizonytalanok voltak, végül önmaguk számára is meglepően teljesítettek a korábban ismeretlen talajon”.