Forgács, Paczolay és Vidovszky először rendez Tatabányán

2017 május 18. csütörtök, 16:51

A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház új évadában három vendégrendező mutatkozik be a városban, a kínálatban pedig kortárs táncbérlet is szerepel.

Crespo Rodrigo igazgató tájékoztatása szerint az új évadban Forgács Péter, Paczolay Béla és Vidovszky György rendezők első alkalommal fognak együtt dolgozni a Jászai Mari Színház társulatával, amelyben a 2017/2018-as évadban két változás történik: Major Melinda az új évadtól nem tagja a társulatnak, műsoron tartásig valamennyi eddigi szerepét tovább játssza. Király Attila, aki a 2016/2017-es szezonban már játszott a színház Kutyaharapás és Az imposztor című előadásaiban, az új évadban tagként csatlakozik a társulathoz.

Paczolay Béla, Simon Kornél, Crespo Rodrigo, Guelmino Sándor, Forgács Péter (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Paczolay Béla, Simon Kornél, Crespo Rodrigo, Guelmino Sándor, Forgács Péter (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

A bemutatók közül az igazgató kiemelte az évad nyitányaként a Kamaraszínházban színre kerülő Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját. Ezzel majdnem egy időben Molnár Ferenc Játék a kastélyban című klasszikusa kerül színpadra a nagyszínpadon. A Kamaraszínház és a nagyszínpad évadnyitó bemutatóit a színház állandó rendezője, Guelmino Sándor állítja színpadra. „Minden Jászais évad tervezésénél fontos szempont számunkra, hogy olyan darabokat is bemutassunk, amelyek reflektálnak a leglényegesebb társadalmi problémákra. A mi osztályunk többek között ezért kerül bemutatásra. Annak ellenére, hogy – megtörtént események alapján íródott – lengyel történetről beszélünk, ez a több évtizedet felölelő darab hazai körülmények között is pontosan érthető. Ahogyan Lengyelországon, Magyarországon is keresztülment mindenféle rendszer, szép számmal akadtak olyan emberek is, akik hol az egyiket, hol a másikat, hol egymás után valamennyit kiszolgálták. Számunkra sem idegen az, amikor régi ismerősök, barátok, szomszédok fordulnak egymás ellen, kerülnek ellentétes oldalra. Magyarország területét éppen úgy szabdalták hol így, hol úgy, ahogyan Lengyelországét. Bőven van tehát párhuzam” – hangsúlyozta a rendező.

Guelmino Sándor (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Guelmino Sándor (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

A magyarországi bemutatót követően a Jászai Mari Színház a második a budapesti Katona József Színház után, mely műsorára tűzi Ferdinand von Schirach Terror című “zárt tárgyalását”. Az emberi élet megvédésének és elvételének kérdését felvető darab a döntés meghozatalában határozottan számít a közönség véleményére. A témafelvetését és formáját tekintve is különleges előadást Vidovszky György rendezi.

Reginald Rose bűnügyi játékát, a Tizenkét dühös embert Paczolay Béla rendezésében láthatják a nézők. “Olyan időszakot élünk, amikor a kimondott szóhoz kapcsolódó felelősség komolyan megkérdőjelezhető. Emberek mondanak ki mondatokat mindenféle felelősség, ráadásul következmény nélkül. A Tizenkét dühös ember esküdtjei, az a helyzet, amibe kényszerülnek, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy a kimondott szónak súlya van, és hogy milyen felelősség jár együtt mindezzel. A darab másik, a krimi szálon messze túlmutató aktualitása kényes, ugyanakkor az életben maradáshoz nélkülözhetetlen kérdéseket feszeget: mennyire vagyunk képesek átlépni önmagunkon, mennyire tudunk megváltozni? Képesek vagyunk-e objektíven látni a dolgokat, és ha kell, átértékelni mindazt, amit korábban gondoltunk? Képesek vagyunk-e belátni, hogy hibásan, esetleg felelőtlenül gondolkodtunk? Meg tudjuk-e változtatni a világnézetünket, a véleményünket, ha az igazság úgy kívánja?” – fejtette ki a rendező.

Paczolay Béla (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Paczolay Béla (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Az évad zárásaként Friedrich Schiller örökérvényű drámáját, a Stuart Máriát mutatják be. A maga körül mindent elpusztító asszonyi gyűlölet tragédiáját Forgács Péter állítja színpadra. A rendező elmondta, a Stuart Mária esetén csodálatos irodalmi anyagról, színháztörténeti remekműről beszélünk, egy olyan különleges darabról, amivel bármikor nagyon szívesen foglalkozik egy rendező. Két erős karakter, két hihetetlenül kemény nő, két vallás, két politikai irány, két világnézet, két gyökeresen eltérő életfilozófia harcol egymással. Ráadásul egy hagyományosan patriarchális világban férfiak között birtokolják a hatalmat. “Hallatlanul vonzó és izgalmas feladat lesz két olyan színésznővel dolgozni, mint Györgyi Anna és Szabó Emília. Úgy gondolom, ezt a darabot csak akkor érdemes elővennie egy színháznak, ha két ilyen színésznőre tudja kiosztani ezeket a szerepeket” – tette hozzá.

Forgács Péter (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Forgács Péter (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Simon Kornél az évad zenés bemutatójáról elmondta: „Nem most találkozom először a Csoportterápiával, tekintve az ősbemutató óta játszom a Madách Színházbeli előadás egyik főszerepét, illetve én rendeztem a győri előadást. Azt hiszem, az, hogy színészként és rendezőként – teljesen eltérő aspektusból – már nagyon jól ismerem a darabot, különös helyzetet jelent. Most az érdekel elsősorban, hogy a Jászai Mari Színház színészeire igazítva, hogyan tudunk egy új előadást létrehozni. Természetesen sem a budapesti, sem a győri előadás szempontjából nem szeretnék önmagam epigonjává válni. A Csoportterápia sokkal több, mint két felvonásnyi nevetés remek zenével. Ebben a darabban nagyon érzékenyen, egy patikamérleg pontosságával mérték ki a szerzők a komikus és a drámai helyzetek egyensúlyát, amitől hihetetlenül humoros, ugyanakkor a drámájával is hatni képes ‘mjuzikelkámedi’ született. Egy bizonyos ponton túl megváltozik a közönség nevetésének minősége, és jó esetben egészen szélsőséges, katartikus hatást vált ki a nézőből a humor és a szereplők drámájának átélése. Nagyon kíváncsian várom, hogyan működik majd a színészek komédiás vénája ezekben a drámai pillanatokban.”

Simon Kornél (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Simon Kornél (fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta)

Idén a kortárs tánc jeles hazai képviselőinek előadásaiból válogató, három produkciót kínáló bérletet is indít a színház, az előadások közül egynek a Vértes Agórája ad otthont. Szintén az idei év újdonsága az Így szerettek ők című felolvasószínházi sorozat, melyben Nyáry Krisztián történetei alapján neves írók és művészek magánéletével ismerkedhet meg a közönség, irodalomtörténeti kutatások és meglévő dokumentumok alapján.

A Jászai Mari Színház a következő évad gyerekbemutatói között 3 előadást koprodukcióban készít el (Misi mókus kalandjai, Gőgös Gúnár Gedeon, Lúdas Matyi akkor és most), a Kutyafül, macskakő, egérút című előadást pedig ismét bérletben nézhetik meg a színház legfiatalabb nézői.

Fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

Fotó: Jászai Mari Színház, Prokl Violetta

A Jászai Mari Színház a 2016/17-es évadban 7 felnőtt és 11 gyerekbemutatót tartott. A színház a szezonban 271 előadást játszott, az intézmény átlagos kihasználtsága elérte a 93 százalékot – ismertette az igazgató.

Forrás: Jászai Mari Színház, MTI, Színház.org