Mivel vár a Szentendrei Teátrum és Nyár? – Az idei év háziasszonya Für Anikó

2017 május 19. péntek, 9:40

1969-ben színművészeti főiskolások ötlete nyomán Szentendre különleges atmoszférájú barokk főterén nyári színház született, amely csaknem 50 éve ajándékozza meg felejthetetlen élményekkel az érdeklődőket.
A Teátrum közleménye:

A 2017-ben július 7-étől augusztus 20-ig tartó programsorozat vázát a színházi előadások, és azon belül is a Szentendrei Teátrum saját, illetve koprodukcióban bemutatott előadásai adják. A másfél hónap alatt Szentendre belvárosának 6 helyszínén 25 produkció lesz látható, hallható. A játszóhelyek más-más profillal működnek, így külön helye lesz a nagyszínházi produkcióknak, a monodráma és kamara előadásoknak, a koncerteknek, az ifjúsági programoknak és a gyerekelőadásoknak. Az idei év programsorozatának háziasszonya Für Anikó.

Fotók: Deim Balázs

A szezon legnagyobb szenzációja a Szentendrei Teátrum és a Co-Opera közös bemutatója, Gioachino Rossini: A sevillai borbély című kétfelvonásos vígoperája lesz, KERO® rendezésében. Ez a bemutató nemcsak azért különleges, mert a Sevillai borbély emblematikus előadása korábban hatalmas sikert hozott a Teátrumnak, hanem azért is, mert az előadásnak hosszú évek után ismét a város Fő tere ad majd otthont. Így kívánjuk A Teátrum legendás éveinek hangulatát újra Szentendre Fő terére szeretnénk varázsolni.

A szereplőgárda gerincét országosan és nemzetközi viszonylatban is elismert művészek adják. A díszlettervező pedig a szentendrei kötődésű Székely László lesz.

Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Für Anikó / Fotók: Deim Balázs

Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia, Für Anikó / Fotók: Deim Balázs

A díszlet hangulata emlékeztet az évtizedekkel ezelőttire, a jelmezekkel viszont az előadás minden ízében a 2017-ben érvényes látványvilágot tükrözi. A bohém fiatalosság a szereplők vagánysága segítik a nézőt ráébreszteni arra, hogy egy mai történet részesévé válik.

Az Orlai Produkciós Irodával együttműködésben két további új bemutató is színpadra kerül az idei nyáron: Szép Ernő Vőlegény című színműve Novák Eszter rendezésében, Kovács Patríciával és Szabó Kimmel Tamással a főbb szerepekben, illetve a Lengyel Nagy Anna történetei alapján készült Élet.történetek.hu… című előadássorozat első darabjának bemutatója.

Kovács Patrícia, Für Anikó, Vasvári Csaba, Dr.Vadász Dániel / Fotók: Deim Balázs

Kovács Patrícia, Für Anikó, Vasvári Csaba, Dr.Vadász Dániel / Fotók: Deim Balázs

Az új bemutatók mellett a Városháza udvarán meghívott előadásokra is sor kerül, így Gogol Egy őrült naplója című darabja Bodó Viktor rendezésében, illetve a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház vendégjátéka, Csehov Egyfelvonásos komédiái. A Budaörsi Latinovits Színház Szigligeti-Vecsei H.-Kovács A.: Liliomfi előadását játssza majd a MűvészetMalom udvarán. A Városháza udvarán a fesztivált a Boban Marković Orkestar koncertje zárja.

Novák Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia / Fotók: Deim Balázs

Novák Eszter, Szabó Kimmel Tamás, Kovács Patrícia / Fotók: Deim Balázs

A Ferenczy Múzeum udvara a monodráma és kamara előadások, kisebb koncertek helyszíne lesz: Itt kerül műsorra Tóth Auguszta önálló estje Mezei Máriáról, Für Anikó Kitalált világ című előadói-, és Auksz Éva Sweet Charity című koncert estje, valamint Edouard Louis Leszámolás velem című monodrámája Nagy Dániel Viktor előadásában.

A Barcsay Múzeum udvara a zenének ad régi-új otthont: a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartett, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió Dés Andrással, és Szabó Dániellel, valamint, a Harcsa Vera – Gyémánt Bálint Duó lép fel majd a felújított belső udvaron.

Fotók: Deim Balázs

A Dunaparti Művelődési Ház udvara a fiatalabb generációk bázisa lesz. A Szentendrei Teátrum FRISS című programsorozata, az alternatív és független színházi előadások sora egyrészt bemutatkozási lehetőséget nyújt a színész- hallgatóknak, pályakezdő színészeknek, másrészt az ő generációjuknak nézőit is bevonzza a színház világába. Itt látható a Terminal Workhouse M/Ámor, vagy amit akartok előadása, a Kaposvári Egyetem Színházi Intézetének Rómeó és Júliá-ja, illetve Schiller Fondor és szerelem című darabja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak előadásában. Szintén ez a helyszín ad otthont a vasárnap délelőtti gyerekelőadásoknak is: Hős Miklós-nak a pécsi Márkus Színháztól, az Aranyszamár Színház Aranyecset-jének, a Nyári Bábszínház előadásának és a Makám Együttes Bogárbál című gyerekkoncertjének. A HEPP!!! című cirkuszi bohócjátéka pedig a Városháza udvarán kerül majd színre.

Szentendrei Teátrum új arculatot is kapott ebben az évben, és mostantól önálló weblappal rendelkezik. Látogasson el a www.szentendreiteatrum.hu oldalra, és tudjon meg minden részletet!