Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok – Az üvegcipő Békéscsabán

2017 május 21. vasárnap, 19:29

A Békéscsabai Jókai Színház 2016-2017-es évadának utolsó nagyszínpadi bemutatója Az üvegcipő című háromfelvonásos vígjáték Tege Antal rendezésében.

Molnár Ferenc 1924-ben írta Az üvegcipő című vígjátékát. Általánosan ismert vonatkozás, hogy a nagy sikerű darabot a szerző második házassága ihlette, ugyanis feleségül vette Fedák Sárit, a kor népszerű színésznőjét, de már a házasság előtt beleszeretett az ifjú színésznőbe, Darvas Lilibe, aki a vígszínházi bemutatón Irmát, a cselédlányt játszotta. A szerző a saját életéből vette a mű meghatározó szereplőit, hiszen Fedák Sári megfelelője Adél, a környék korosodó, köztiszteletben álló, szerény vagyonnal rendelkező panzió-tulajdonosnője, Darvas Lilié pedig Irma, az álmodozó, rongyos kis cselédlány. Saját magát Sipos Lajos, az idősödő „bútortervező rajzoló” képében formálta meg.

A harmadik felvonás végén elhangzik az az érv, amit a történetírók feljegyzései szerint Molnár Ferenc is mondott, amikor a Darvas Lili és a közte lévő korkülönbségről kérdezték: „Most talán soknak látszik, de később elhalványodik. Gondold el, száz év múlva Lili 123 éves lesz, én 148 – nagyon össze fogunk illeni.” Szinte ugyanezekkel a szavakkal válaszol Sipos a rendőrtanácsos kérdésére a korkülönbségről: „…most még van egy kis korkülönbség köztünk, vagy harminc év. De ez csak most tűnik fel, nagyságos uram. Hetven év múlva ő lesz kilencven, én meg száztizennyolc, akkor azt fogják mondani: két öreg ember.”

Bartus Gyula Sipos úr, a műbútorasztalos édes-mérges szerepében abszolút telitalálat volt. Legalábbis remélem. Földesi Ági Irma szerepében mutatja meg tehetségét. Van még Adél és Császár úr, így áll össze a nagy négyes. Czitor Attila és Nagy Erika is éppen abban a korban van, mint a műben szereplők. Erika egy negyven körüli panziótulajdonos. Nem adják meg neki a tiszteletet, tehát muszáj férjhez mennie, ha szeret valakit, ha nem. Mindeközben egy fiatal, 23 éves férfiba szerelmes, és ettől azonnal elindulnak a konfliktusok. Szerencsénk volt, hogy minden karakterre volt megfelelő színészünk. (…) Az én olvasatomban Adélé a főszerep, miközben a színházi berkeken belül azt mondják, hogy Sipos úré és Irmáé az, hiszen végül is a végén ők azok, akik egymásra találnak és az ő életüket nézzük végig. De Adélnál történik valójában az érzelem és az értelem ütköztetése. (Tege Antal, rendező)

Molnár Ferenc remekműve a 20. század elején játszódik. Sipos Lajos műbútorasztalos és egy cseléd, Szabó Irma minden akadályt elsöprő szerelmének megható története. Költészet, humor, megoldhatatlannak tűnő akadályok, összeomló és felépülő kapcsolatok szövik át a fordulatos vígjátékot. A bolondos Irma, a józsefvárosi Hamupipőke, álomvilágban él, amelyben csak Sipos úr létezik, akinek a csitri mindent elnéz cserébe a reményért, hogy egyszer kölcsönössé lesz a szerelem.

Benkő Géza 1994-ben végezte a Pozsonyi Színművészeti Egyetemet. Évekig a Komáromi Jókai Színház tagja volt, jelenleg – immáron tizenegy éve – szabadúszó. Vendégként Pozsonyban, Kassán, Komáromban, Szarvason játszik. Folyamatosan két nyelven, mind magyar, mind szlovák előadásokban, filmekben, sorozatokban dolgozik.