Rómeó és Júlia kicsit másképp – Tantermi előadás készült Zalaegerszegen

2017 május 23. kedd, 9:27

Zalaegerszeg, Verona – 1301 címmel mutatta be új osztálytermi színházi nevelési előadását a 13-19 éves generációnak ajánlva a Hevesi Sándor Színház.

Veronában négy nappal ezelőtt megtalálták Rómeó és Júlia holttestét Capuleték kriptájában. Senki sem tudja, mi történt pontosan. Három nappal korábban börtönbe zárták Lőrinc barátot, Baltazárt, Rómeó szolgáját és Júlia dajkáját. Három nap után kihozták őket Verona főterére. Azért őket, mert ők tudtak Rómeó és Júlia titkos viszonyáról. Itt kezdődik a történetünk, melyben Kátai Kinga, Barsi Márton és  Katona Levente játszik. Shakespeare Rómeó és Júliája nyomán a szövegkönyvet írta és az előadást rendezte Madák Zsuzsanna.

Zalaegerszeg, Verona - 1301 (fotó: Hevesi Sándor Színház)
“Itt nem a színházi forma – szöveg, dramaturgia, látvány, stílus -, hanem az előadásban fölvetődő emberi, társadalmi kérdések kerülnek előtérbe. Persze van némi beavató céljuk is ezeknek az interakcióknak, hiszen mégiscsak a színházon keresztül jutunk el a tartalmi kérdésekig, amelyeket megvitatunk a fiatalokkal. Egy interaktív előadás pedig semmi mást nem tesz, mint a drámai szituációk megteremtésén túl különböző formákban keretet ad a közös gondolkodáshoz. Amikor anyagot keresek, mindig az az elsődleges szempont, hogy kínáljon föl érdemi kérdéseket, minden más csak ezután következik. Fontos, hogy a foglalkozásrészek – az interakciók – is legalább annyira izgalmasak legyenek, mint a zárt színházi jelenetek. Számomra az interaktív részek is az előadás részét képezik. Iszonyú izgalmas ez a komplex forma” – nyilatkozta a produkció kapcsán Madák Zsuzsanna.

“Persze hosszú volt az út, mire ehhez az összetett formához eljutottunk. A Tantermi Deszka története tulajdonképpen azzal a foglalkozással kezdődött, amelyet Naszlady Éva Scapin furfangjai-rendezéséhez készítettem. Néztem egy próbát, amely igen inspiratív volt. Végig azon gondolkodtam, hogy ez a történet mennyire izgalmas kérdéseket kínál fiatalok számára. Szó nem volt még hosszú távú ifjúsági programról, csak annyi történt, hogy jeleztem, szívesen készítenék az előadáshoz utófoglalkozást, a színészek bevonásával. Ez volt a Scapin, a spanom. Nagyon sikeres lett, hozta magával a folytatást” – fogalmazott korábban Madák Zsuzsanna, a Tantermi Deszka program vezetője.