Kisfilmmel is jelentkezik a szombathelyi társulat

2017 május 25. csütörtök, 18:01

Fogyatékkal élőkkel közös darabbal és transzatlanti színházi projekttel is várja közönségét a Weöres Sándor Színház.

Weöres Sándor Színház

Weöres Sándor Színház

Bemutatók:

A következő Szép Ernő Vőlegényét Mohácsi János állítja színpadra, Oblom-off címmel Valló Péter rendez, majd Réthly Attila viszi színre Feydeau: Kis hölgy a Maximból c. bohózatát. Lukáts Andor Yasmina Reza: Művészet című komédiájára készül a Márkus Emília teremben, tavasszal Nagy Cili rendezésében kerül színpadra a Sztárcsinálók,  Zsótér Sándor Oscar Wilde: Bunbury c. vígjátékán fog dolgozni a színészekkel, Alföldi Róbert A salemi boszorkányokat állítja színpadra Arthur Millertől, David Auburn: Egy bizonyítás körvonalai c. színművét pedig Horgas Ádám jegyzi majd rendezőként. Repertoáron marad a Tartuffe, a Volpone, a Mágnás Miska, A Dédi, A mi osztályunk, A dzsungel könyve, A padlás, A jó pálinka itassa magát és A Grönholm-módszer.

Nemzetközi kortárs színházi fesztivál:

„Szombathely városa – nagyon helyesen – szeretne Európa Kulturális Fővárosa lenni 2023-ban. Sok érv szól mellette, de a pályázók mezőnye nagyon erős (Debrecen, Eger, Gödöllő, Tokaj, Veszprém). Színházunk nagy ambícióval venne részt abban a munkában, amely nyomatékos érvet jelentene a döntésnél. Személyesen is van ezzel kapcsolatban küldetéstudatom, hiszen volt szerepem az általam megteremtett és működtetett POSzT-nak abban, hogy Pécs város 2010-ben elnyerte ezt a megtisztelő címet. Három fontos tervet dédelgetünk magunkban, és már hozzá is láttunk megvalósításuk előkészítéséhez, amelyek közül az egyik egy nemzetközi együttműködésen alapuló kortárs drámák fesztiválja Szombathelyen” – írta Jordán Tamás igazgatói pályázatában. Az első fesztivál időpontja 2019 júniusában lenne. 2018 őszére terveznek egy találkozót, ahol a közreműködő színházakból a javasolt darabok szerzőin kívül még 3-3 színházi embert is meghívnának Szombathelyre.

Plurality of Privacy – Transzatlanti színházi projekt:

A Plurality of Privacy Project a magánélet értékére fókuszál. A washingtoni Goethe Intézet hozta létre, a programhoz nemrégiben csatlakozott a Weöres Sándor Színház is. A P3M5-ben résztvevő amerikai és európai színházak az általuk megbízott szerző a megadott témában írt történetét dolgozzák fel egy 5 perc terjedelmű színházi előadásban és kisfilmen. A téma: “Mit jelent neked a magánélet a digitális korban?”

Az elkészült anyagot angol és német nyelvre is lefordítják, illetve megjelenik az egyik legnagyobb német szaklapban, a „Theater der Zeit” hasábjain. Minden színház hozzáférést kap a szövegekhez, az elkészült filmekhez, hogy saját közönségével megismertesse a programban közreműködő színházak munkáit, ezzel ösztönözve a nyilvános párbeszéd létrejöttét a témában. A Weöres Sándor Színház Székely Csabát választotta az anyag megírására. A projekt színpadi adaptációjára Réthly Attila, a színház főrendezője vállalkozott. A előadást a színház a 2017/2018-as évadban tűzi műsorra.

Karneválszínház:

Idén William Shakespeare: Vízkereszt vagy bánom is én című komédiáját mutatják be Szombathelyen. A XVII. század első évében, 1601-ben íródott vígjátékában is, ahogy oly sok más munkájában, a kiismerhetetlen, titokzatos szerelemé a főszerep. Shakespeare klasszikusát, ahogy az elmúlt néhány évben már megszokhatta a Karneválszínház közönsége, ismét Réthly Attila, a Weöres Sándor Színház főrendezője állítja színpadra. Segítségére lesz a Mágikus Mintha: a színház színész zenekara. Az élő zene a ’80-as évek retro hangulatát idézi, a játék során a késői Kádár-korszak balatoni strandbüféinek világa elevenedik meg előttünk.

Jordán Tamás (fotó: MTI)

Jordán Tamás (fotó: MTI)

Együttműködésben a fogyatékkal élőkkel:

A 2001-ben alapított, szombathelyi Napsugár Egyesület égisze alatt 2015 őszén elindult egy színjátszó csoport. A neve: Sugár/Érintő Színi Csoport. Tagjai 17 és 40 év közötti, enyhén és közepesen súlyos értelmi fogyatékosok. 2015 októberétől hetente, egyszer két órás foglalkozás keretében kezdték el a Weöres Sándor Színházzal a közös munkát. Körülbelül egy év munkája után kialakult egy elképzelés, és körvonalazódott egy előadás anyaga. Oscar Wilde: A boldog herceg című novellája merült fel, amit dramatizált formában visznek színre. Az előadás előtt és után mentálhigiénés szakemberek segítenek a közönségnek a fogyatékkal élő emberek világának megismerését és megértését.

Thea-tér:

A színház aulájában és az I. emeleti kiállítótérben kiállítások várják a közönséget. A Krúdy klub több alkalommal adott helyszínt helyi, vagy helyi kötődésű írók, költők, művészek kötetbemutatójához. Ezt a sorozatot a jövő évadban is szeretnék folytatni. Színészek önálló estjei, alternatív színházi előadások és koncertek is szerepelnek a programban.