Átadták a Taps-díjakat Győrben – Mihályi Orsi és Bede-Fazekas Csaba a legjobb színészek

2017 május 30. kedd, 9:21

A Győri Nemzeti Színházban átadták a Taps-díjakat azoknak a művészeknek, akik a Kisalföld által meghirdetett versengésben a közönségtől a legtöbb szavazatot kapták.

Taps-gála a Győri Nemzeti Színházban (fotó: H. Baranyai Edina)

Taps-gála a Győri Nemzeti Színházban (fotó: H. Baranyai Edina)

Taps-díj:

A legjobb színésznő Mihályi Orsi, a legjobb színész Bede-Fazekas Csaba lett. Az év táncművésze Berzéki Melinda, legjobb gyerekszínésze Pongrácz Barnabás, a legígéretesebb alakítás Markó-Valentyik Anna nevéhez fűződik. Az év zenekari művésze Rónaszéki Mónika. A legjobb előadás a Doktor Zsivágó, a legjobb gyerekelőadás a Pinokkió. Az életműdíjat Pátkai Balázs, az Új Érték-díjat a Korlátolt Felelősségű Társulat (Jobaháza) érdemelte ki.

Évadzáró:

A Győri Nemzeti Színház társulata megtartotta évadzáró társulati ülését a Nagyszínházban. Bár még nem zárult le a 2016/20167-es évad, a társulat összegezte az elmúlt időszak eseményeit. Az évad utolsó előadása június 15-én A Pál utcai fiúk lesz a Nagyszínházban. A díszasztalnál Rózsavölgyi Lászlót, az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság elnökét, Gasztonyi Lászlót, a Kisfaludy Alapítvány kuratóriumi elnökét, Miklósy Lajost, az alapítvány alapítóját, Prácser Attilát, kuratóriumi tagot, valamint Markó Angéla ügyvezető igazgatót és Silló István zeneigazgatót köszöntötte Forgács Péter.

A színház igazgatója elmondta, hogy a záróünnepség ellenére még sok feladat vár a társulatra, hiszen előttünk áll a két estés fellépés a Margitszigeten. A Doktor Zsivágót a remények szerint telt ház előtt mutatják be a Budapesti Nyári Fesztivál programjában. Szintén a társulatra előtt áll még két rendhagyó Primadonnák előadás, június 10-én a Széchenyi téren, az EKF nap esti programjaként, és június 13-án a POSZT off-programjában.

Forgács Péter / Győri Nemzeti Színház - évadzáró / Fotó: Fehér Alexandra

Forgács Péter / Győri Nemzeti Színház – évadzáró / Fotó: Fehér Alexandra

Forgács Péter szót ejtett az új évad, 2017/2018 feladatairól is. Szeptember 8-án a Győri Nemzeti Színház ad otthont az Országos Színházi Évadnyitónak és a Kaszás Attila-díj átadását keretező gálaműsornak. Az évadnyitót Borkai Zsolt polgármester nyitja meg, a gála nyilvános lesz, hamarosan megkezdődik a jegyértékesítés a díjátadóval egybekötött sokszínű estre. A színház nyílt napja, az 1 nap a kulisszák mögött VIII., mindezek miatt a szokásosnál korábban, szeptember 2-án lesz. A rendhagyó nyílt nap nagyszínházi programjaira már megkezdődött a jegyértékesítés, online és a jegypénztárban is lehet ülőhelyet váltani a Primadonnák, Csoportterápia és A semmi pánik! című nagyszínházi produkciókra.

Az igazgató bemutatta a társulathoz érkező új tagokat; Dunai Csenge színésznőt, egy szerep erejéig Jordán Tamást, valamint köszöntötte Hajdu Anita, Fekete Rebeka és György László tánckari tagokat. Bemutatta Kőhalmi Endrét, a színház új kulturális menedzserét. Búcsúztatták a nyugdíjas kollégákat: Molnár Etelka Ilona és Koblinger Éva férfi szabókat. Az Örökös Tagok társulata két kollégával bővült idén: Áts Gyula Jászai Mari-díjas színésszel és Bonrád István asztalostár vezetővel. A Kisfaludy Alapítvány kuratóriumának döntése alapján az idei évad Kisfaludy Ösztöndíjasai: Kisfaludy Zsófia és Nagy Johanna.